Het favoriete festivalmoment van Jan Buelinckx

Dez Mona: emotioneel onweer op het Gent Jazz Festival

Eén van mijn absolute lievelingsfestivals is het Gent Jazz Festival. Je krijgt er niet alleen de grote gevestigde namen uit de jazz voorgeschoteld, maar je ontdekt er ook nieuwe straffe bands en artiesten die niet in het klassieke jazzvakje passen. Jazzpuristen durven er wel eens meewarig over doen, maar zelf ben ik wel te vinden voor bands en artiesten die de grenzen van de jazz aftasten en zich openstellen voor andere muziekgenres. Een open geest beleeft nu eenmaal meer, om een bepaalde kwaliteitskrant te parafraseren.

  • www.dezmona.com Frontman Gregory Frateur van Dez Mona www.dezmona.com

Eén van de ontdekkingen op Gent Jazz die me het meest is bijgebleven, is een concert van de Belgische groep Dez Mona samen met het gospelkoor Go_Tell in de zomer van 2008. Het concert vond nog vroeg op de avond plaats en moest als opwarmertje dienen voor internationale acts als CocoRosie en Soil & Pimp Sessions. Echt veel volk stond er nog niet in de grote festivaltent op de Bijloke-site, maar de mensen die er stonden -onder wie uw dienaar- waren getuige van een magisch en meeslepend concert.

De groep rond de fantastische zanger Gregory Frateur en superbassist Nicolas Rombauts, aangevuld met enkele andere straffe muzikanten én met gospelkoor Go_Tell, bracht een emotionele kruisbestuiving van jazz, soul, gospel en rock recht uit het hart. Ze maakten muziek zoals die hoort te zijn: avontuurlijk, met weerhaakjes, soms ingetogen, kwetsbaar en melancholisch, dan weer uitzinnig, opzwepend en theatraal. De groep gaf zich voor de volle 200 procent en zanger Gregory Frateur zong de pannen van het dak. Zijn unieke en doorleefde soulstem ging door merg en been.

Na het concert werd het muisstil in de festivaltent. Het was alsof er een hevig emotioneel onweer had gewoed en de aanwezige festivalgangers de schade aan hun ziel aan het opmeten waren. Dez Mona had blijkbaar niet alleen mij omvergeblazen. De kracht van muziek kan soms verwoestend zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.