'Het gaat te traag, maar elke stap vooruit is de moeite'

Marcus Leroy, speciaal coördinator voor de millenniumdoelstellingen van de Belgische regering, maakt in een gesprek met MO.be de balans op van de Millenniumtop. Wat heeft de Millenniumtop bijgebracht aan de strijd tegen armoede? Hoe ziet armoedebestrijding er de volgende jaren uit? En hoe deed de Belgische ontwikkelingssamenwerking het in New York?
MO*: De Millenniumtop loopt langzaam op z’n eind. Wat waren voor u de hoogtepunten tot nu toe?
Leroy: Ik denk niet dat ik van hoogte- of laagtepunten kan spreken. Het feit dat zo’n top plaatsvindt is eigenlijk belangrijker dan wat er tijdens die dagen precies gebeurt. Het is en blijft een eindeloze rij speeches die – laten we eerlijk zijn – nogal repetitief zijn. Daarnaast zijn er een aantal side-events, waarvan het belang, de relevantie en de interesse zeer sterk verschillen.
MO*: Zo’n top is dus vooral symbolisch
Leroy: Het feit dat ruim 150 staats- en regeringsleiders bij elkaar zijn is onmiskenbaar een belangrijk signaal.  Dat betekent immers dat de hele wereld erkent dat ontwikkeling en armoedebestrijding essentieel zijn. Twintig jaar geleden was dat absoluut niet zo. Wat dat betreft hebben we een lange weg afgelegd.
Ik besef natuurlijk ook dat we op het terrein nog ver af zijn van waar we zouden moeten staan. Zelfs al halen we in 2015 de Millenniumdoelstellingen – op zich onwaarschijnlijk – dan blijft er nog altijd heel veel armoede. We moeten dus wel een onderscheid maken tussen wat hier in New York plaatsvindt en wat op het terrein gebeurt.
Ik heb ook de indruk dat de conferentie minder controversieel is dan wat we uit de onderhandelingen van het ontwerpakkoord dachten op te maken. Die onderhandelingen waren erg controversieel, Noord tegen Zuid. In de speeches hoor ik daar nu weinig van. Weinig landen uit het Zuiden hameren op de 0.7 procent, zoals ze dat vijf of tien jaar geleden wel deden. Het komt wel voor, maar in gematigde toon. Veel Afrikaanse landen benadrukken ook zeer uitdrukkelijk wat ze zelf doen, voorbij wat ze eventueel van het Noorden krijgen.
MO* Sommige Millenniumdoelstellingen zullen we halen, zoals bijvoorbeeld die van armoedebestrijding, andere niet. Welke extra inspanningen zijn nodig om snel vooruitgang te boeken?
Leroy: Het antwoord op die vraag hangt heel sterk af van land tot land en van situatie tot situatie. Op het vlak van moedersterfte bijvoorbeeld zijn de resultaten zeer ontgoochelend. Als je land per land bekijkt, en regio per regio, zie je dat het vaak niet alleen om een medisch probleem gaat, maar ook sociaal is geconstrueerd, het is een kwestie van cultuur, van armoede, van geletterdheid. Dergelijk probleem moeten breed en land per land worden aangepakt.
We mogen de Millenniumdoelstellingen echter niet te letterlijk interpreteren. Het zijn eerder indicatoren van menselijke ontwikkeling. Dat is waar hun essentie ligt. We mogen ons niet blind staren op statistieken. Moedersterfte, bijvoorbeeld, is een wereldwijd schandaal. Het gaat er dan ook niet zo zeer om om de cijfers te verbeteren. Het gaat om de menselijke waardigheid van zo veel vrouwen in de wereld, om economische situaties, om sociale situaties, om armoede. Het volledige complex van menselijke ontwikkeling, dat is waar we de klemtoon op moeten leggen.
MO*: Wat zijn de belangrijkste punten in het nieuwe akkoord?
Leroy: Wat de Belgische prioriteiten betreft, wordt er veel gepraat over ongelijkheid. Dat is een belangrijke nieuwe klemtoon. Gender is ook heel belangrijk in alles wat we horen. In dat opzicht doen we het goed. België betreurt wel dat de hele problematiek van de fragiele staten onvoldoende aan bod komt in het ontwerpakkoord.
MO*: Hebben sommige landen ook nieuwe beloften gedaan?
Leroy: Ik heb geen weet van extra inspanningen tot nu toe. Er was immers een soort stilzwijgende overeenkomst onder alle donorland dat dit geen ‘pledging conference’ moest worden, maar een politieke conferentie.
MO*: De nieuwe verklaring niet bindend.
Leroy: Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar het akkoord is een heel belangrijk referentiedocument waar jarenlang naar zal verwezen worden. Kijk maar hoe wij al tien jaar lang naar de Millenniumverklaring verwijzen. Dat zijn stappen. Het is als een grote weide waarvan je de grenspaaltjes telkens een beetje verzet. Het gaat inderdaad veel te traag, maar elke stap is een stap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.