Hezbollah enige toeverlaat voor heropbouw sjiitische wijken Beiroet

De heropbouw van de sjiitische wijk Daniyeh in het zuiden van Beiroet cementeert de machtsbasis van de sjiitische partij Hezbollah sterker dan ooit. De meeste bewoners wachten nog steeds op een eerste teken van hulp vanwege de Libanese regering, terwijl Hezbollah massaal over de brug komt met financiële en praktische steun.
Tijdens de oorlog tussen de Hezbollahmilitie en Israël in augustus 2006 gooide de Israëlische luchtmacht in het zuiden van Beiroet meer dan 15.000 huizen in puin. De regering van de soennitische premier Fouad Siniora haalde op een conferentie eerder dit jaar in Parijs 7 miljard dollar op bij Westerse donoren om werk te maken van de heropbouw. Maar de regering is blijkbaar niet van plan met dat geld de harten en geesten van de sjiitische stadsdelen voor zich te winnen.
“Acht maanden na de oorlog is er nog niemand van de overheid langsgekomen om de schade aan mijn huis op te meten”, zegt Jihad Brahim. De 40-jarige beroepsmilitair wijst naar een hoop puin naast een half vernield flatgebouw: “Kijk eens naar die rommel. Met een bulldozer ruim je dat in 15 minuten weg”.
“Iedereen in dit gebouw heeft voor een jaar lang financiële hulp van Hezbollah gekregen”, gaat Brahim verder, “De partij is veel sterker nu en krijgt meer respect. Ik hoop dat Nasrallah (de leider van de Hezbollah, nvdr) nog lang mag leven.”
De 45-jarige Mahmoud al-Khateib heeft maar iets meer geluk. Overheidsambtenaren kwamen een kijkje nemen naar de schade aan zijn elektronicawinkel. “Ze zeiden dat ze nog iets van zich zouden laten horen. We wachten nog steeds”, zegt al-Khateib.
“De regering stop het geld gewoon in haar eigen zakken”, zegt de 18-jarige student Ali Mohammed. “Ons lot kan hen geen barst schelen. Kijk maar eens naar deze puinhoop, ze doen niets voor ons.”
De sjiitische partij Hezbollah, die in de jaren zeventig begon als zelfhulporganisatie in sjiitische wijken waar de overheid zich had teruggetrokken, is daarentegen na het einde van de oorlog met Israël snel in actie geschoten. Elk gezin dat zijn huis had verloren kreeg bijna 9000 euro hulp en 1500 ingenieurs helpen bij de heropbouw van huizen waar de nood het hoogst is. De organisatie haalt haar inkomsten naar eigen zeggen uit aalmoezen, een van de vijf pijlers van de islam, en omdat sommige sjiieten een deel van hun loon afstaan.
Staat binnen de staat ?
Vertegenwoordigers van de regering Siniora beschuldigen de Hezbollah ervan zich te gedragen als een “staat binnen de staat”. De partij haalt op haar televisiestation Al-Manar dan weer herhaaldelijk uit naar “de afwezige regering”. “De regering heeft geen plannen voor de heropbouw van het zuiden van Libanon of van Daniyeh”, zo luidt het.
Intussen wapperen in Daniyeh talloze gele en groene vlagjes van de Jihad al-Binaa, de afdeling van Hezbollah die in de wijk de scholen en ziekenhuizen runt. “Voortdoen”, staat erop te lezen, “Samen in het verzet. Samen in de heropbouw”. Vrijwel iedereen is het erover eens dat de Israëlische bombardementen en hun gevolgen de steun voor Hezbollah hebben doen toenemen.
“Ik had geen probleem met de Verenigde Staten, maar omwille van hun steun aan Israël ligt mijn huis en mijn hele leven in puin”, zegt Mahmoud Rahman, die 30 jaar met een taxi reed voor hij zich een woonst kon kopen. “Al mijn kinderen haten Amerika. Wanneer dit democratie is, zijn we beter af zonder.” IPS (MC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.