Hezbollah herovert harten getroffen Libanezen

Een maand na het staakt-het-vuren tussen Israël en Libanon, is Hezbollah erin geslaagd de harten van de mensen in Zuid-Libanon te heroveren door de schade aan de zwaarst gebombardeerde huizen op te meten en de bewoners een schadevergoeding te betalen.
De vleugel van Hezbollah die op die manier het vertrouwen en de aanhang van de lokale bevolking in het zuiden van het land heeft herwonnen, is Jihad al-Binaa. Vrij vertaald, staat dat voor “wederopbouw campagne”. Jihad al-Binaa ontstond in Iran (na de Iran-Revolutie) en kwam begin jaren tachtig naar Libanon overgewaaid. Het zet zich resoluut af tegen de Libanese overheid en tegen semi-officiële hulporganisaties.

Volgens de Amerikaanse analiste Judith Swain Harik heeft Jihad al-Binaa de harten van de Libanese burgers kunnen heroveren, omdat het de meeste ervaring heeft in de wederopbouw van het land. Begin jaren tachtig al moderniseerde de organisatie onder meer de vervallen school van Dahiyeh en herstelde het eigenhandig de water- en bevloeiingssystemen in de zuidelijke buitenwijken van de stad.

“Het is een interessante organisatie die vol zit met professionelen: aannemers, ingenieurs, architecten en demografische experts. Ze weten alles van wederopbouw”, zegt Harik. “Omdat velen van hen in het buitenland hebben gestudeerd en daarna terug zijn gekomen naar een ineengestorte arbeidsmarkt, kon Hezbollah uit een grote groep van geschoolde vakmensen rekruteren.”

De leider van Jihad al-Binaa, Kassem Aleq, zegt dat sinds het staakt-het-vuren van 14 augustus al bij meer dan 80 procent van de 15.000 getroffen huizen in Zuid-Libanon de schade is opgemeten. “Tegen midden september hopen we klaar te zijn met het vaststellen van alle schade”, aldus Aleq.

Ondertussen heeft Jihad al-Binaa ook al duizenden gezinnen een schadevergoeding uitbetaald en hen geholpen om hun huurgelden en voedselaankopen te betalen. Ook veel Libanezen die voor de bombardementen een seculier leven leidden en geen banden met Hezbollah hadden, konden van die financiële hulp profiteren.

Dat geldt onder meer voor Imad Khalil uit Dahiyeh. Zijn kapperszaak werd door Israëlisch raketvuur in de as gelegd. “Ik kreeg bijna 5.000 dollar voor mijn vernielde zaak”, zegt hij. “Met dat bedrag kan ik zo goed als opnieuw beginnen. Ik moet toegeven dat ik nu een heel andere mening heb over Hezbollah.”

Critici vragen zich hardop af waar Hezbollah al het geld - in totaal meer dan 190 miljoen dollar - vandaan haalt om slachtoffers van de oorlog te vergoeden. Weinig analisten twijfelen eraan dat een grote som afkomstig moet zijn uit Iran. Leider Kassem Aleq ontkent dat. Hij zegt dat al het geld van binnenlandse donaties komt en van Libanezen in Europa en Afrika.

Jihad al-Binaa ontkent ook dat het van plan is om buiten de lijnen van het nationale beleid te blijven kleuren. “In het zuiden van het land werken we goed samen met de overheid. We zijn ook blij dat de overheid eindelijk initiatief neemt om Libanon her op te bouwen en de mensen te vergoeden”, zegt Aleq.

“We willen de overheid zijn werk laten doen en wij (Hezbollah) geloven dat het de taak van de overheid is om Libanon her op te bouwen. Maar tot dan zullen we onze samenwerking met de slachtoffers opvoeren om naar oplossingen te zoeken. Hopelijk is dat werk snel klaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.