Hoe staan ontwikkelingslanden tegenover een klimaatverdrag?

Van 7 tot 18 december vindt in Kopenhagen een klimaattop plaats. Alma De Walsche beantwoordt een reeks veelgestelde vragen. Vandaag: Hoe staan ontwikkelingslanden en groeiende economieën tegenover een klimaatverdrag?
  • Geert De Belder Bangladesh: 'De seizoenen staan tegenwoordig op hun kop.' Geert De Belder
De ontwikkelingslanden vinden Kyoto een lachtertje en vinden dat de rijke landen veel te weinig doen in verhouding tot de ernst van het probleem en hun verantwoordelijkheid. Wat ze elke keer opnieuw stellen, is dat de rijke landen in grote mate het probleem veroorzaakt hebben. Drie vierde van de emissies zijn op rekening te schrijven van de industrielanden, en nu komen die grote groeiers daarbij.
Ontwikkelingslanden voelen ook veel meer dan de rijke landen de gevolgen van de klimaatverandering: extreme weersomstandigheden zoals droogte, moessons die uitblijven, eilanden in de Stille Oceaan die het zeewater al voelen binnenkomen. Ze voelen vandaag al de impact en ze hebben minst te maken met de oorzaken van het probleem.
Morgen: Waarom moeten we ons iets aantrekken van de klimaattop?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.