India bereid tot 'vrijwillige' uitstootbeperking

India is bereid op vrijwillige basis eenzijdige maatregelen te treffen om de groei van zijn uitstoot van broeikasgassen in te perken. Het land zou daartoe ook doelstellingen willen vastleggen. Volgens de Indiase website Indiatimes denkt milieuminister Jairam Ramesh na over een wetsvoorstel in die zin.
India is tegen elke internationale afspraak die zou vastleggen hoeveel koolstofdioxide het land in de toekomst nog mag uitstoten. De Indiase argumenten zijn bekend: India is niet verantwoordelijk voor het broeikasprobleem, ondanks de economische vooruitgang zal het ook de komende decennia per inwoner veel minder broeikasgassen blijven uitstoten dan de rijke landen, en het land moet snel kunnen blijven groeien om zijn bevolking uit de armoede te halen.
 
Maar India lijkt zijn afwijzing van uitstootbeperkingen te willen verzachten om niet de schuld te krijgen van een mogelijke mislukking van de klimaatconferentie van eind dit jaar in Kopenhagen. Op die bijeenkomst moet de internationale gemeenschap een akkoord sluiten over een opvolger van het protocol van Kyoto, een verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen internationaal aan banden legt. Kyoto legde enkel de industrielanden uitstootbeperkingen op, maar die eisen dat nu ook opkomende landen als China en India mee in het bad gaan.

Lijst met ideeën


Milieuminister Ramesh zou een wetsvoorstel overwegen dat algemene, richtinggevende doelstellingen bevat, die niet bindend zijn. Ramesh denkt onder meer aan een voornemen om tegen 2030 15 procent van alle elektriciteit in het land op te wekken met hernieuwbare bronnen. India zou er ook naar kunnen streven tegen die tijd alle overheidsgebouwen energiezuinig te maken, of een bepaald aandeel van de Indiase landbouwgrond voor te bestemmen voor biolandbouw.
Volgens Ramesh zou India zich daarmee in de aanloop naar Kopenhagen constructief opstellen en duidelijk maken dat het een eerlijke en evenwichtige overeenkomst wil. Met het voorstel in hun zak zouden de Indiase onderhandelaars meer manoeuvreerruimte krijgen.

Verviervoudiging


De Indiase uitstoot van broeikasgassen kan toenemen van 1,4 miljard ton CO2-equivalent vorig jaar (ongeveer vijf procent van het wereldtotaal) tot 4 à 7,3 miljard ton in 2031. Dat voorspellen vijf onafhankelijke studies die het Indiase milieuministerie begin september publiceerde.
India legt er de nadruk op dat zijn uitstoot per inwoner daarmee nog altijd duidelijk onder het huidige niveau van de rijke landen zal blijven. De industrielanden verwijten India dat het zijn uitstootcijfers oppoetst door het cijfer per inwoner naar voren te schuiven. India kent een veel snellere bevolkingsgroei dan andere grote landen.
India en andere ontwikkelingslanden zijn beducht voor bindende emissienormen. Ze vrezen dat die hun economische groei aan banden zouden leggen. Met name China en India verzetten zich daarom tegen een regeling die industrielanden en opkomende economieën over één kam zou scheren. Ze krijgen steun van de VN. Volgens Yvo de Boer, uitvoerend secretaris van het VN-secretariaat voor Klimaatverandering dat de conferentie in Kopenhagen organiseert, moeten de rijke landen eerst over de brug komen met overtuigende maatregelen om hun uitstoot verder te verminderen. Alleen dan kunnen ze verwachten dat de opkomende landen ook verplichtingen op zich nemen.

Hoekstenen


Volgens de Boer gaan de onderhandelingen zo traag dat een alomvattend akkoord in Kopenhagen niet meer haalbaar is. Maar de internationale gemeenschap kan het er volgens hem nog wel eens worden over de “hoekstenen” van een nieuwe regeling om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en over de financiering daarvan.
De Boer vindt dat de industrielanden aan zet zijn. Japan en de Europese landen hebben aangeboden hun uitstoot de komende decennia met 15 tot 20 procent terug te schroeven in vergelijking met 1990. De VS hebben nog geen formeel voorstel gedaan. Volgens de Boer moeten de rijke landen beperkingen van 25 tot 40 procent in het vooruitzicht stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.