Inheemse volken eisen hoofdrol in strijd tegen klimaatwijziging

Op de top voor Moeder Aarde, die deze week in het Boliviaanse Cochabamba plaatsvindt, eisen de inheemse volken een hoofdrol op in de strijd tegen de klimaatwijziging. De duizenden deelnemers willen vooral een ander geluid laten horen dan dat van de mislukte VN-klimaattop in Kopenhagen.
De top heet officieel de Wereldconferentie der Volkeren over Klimaatverandering en de Rechten van Moeder Aarde. De Boliviaanse president Evo Morales heeft duizenden inheemse leiders, vakbondsmensen en milieubeschermers uit alle delen van de wereld uitgenodigd. Ze willen de violen gelijk stemmen met het oog op de nieuwe VN-klimaatconferentie die eind dit jaar in Mexico plaatsvindt.
De organisaties van en voor inheemse volken zijn nadrukkelijk aanwezig. Ze komen onder meer uit Colombia. In dat land, een van de groene longen de wereld, is een groot deel van de biodiversiteit verloren gegaan als gevolg van een ongebreidelde exploitatie van de natuur, zegt Lyda Fernanda Forero van het Colombiaande ngo-netwerk Recalca (Colombiaans Netwerk van Actie tegen Vrije Handel).

Multinationals


Forero wijst vooral de multinationals met de vinger, die “bij hun nieuwe investeringen de natuurlijke bronnen vernietigen en bossen laten verdwijnen, wat tot de klimaatwijziging leidt.” Dat proces werd nog versneld met het aantreden van de rechtse regering van Álvaro Uribe in 2002, zegt ze.
“President Uribe nodigt multinationals nadrukkelijk uit om de Orinoquia te veroveren”, zegt ook Héctor Gañán, een van de leiders van Nationale Inheemse Organisatie van Colombia (ONIC). De Orinoquia is het uitgestrekte gebied rond de rivier Orinoco in Colombia en Venezuela. “In december 2003 bood de president 600.000 hectare van de Orinoquia aan, 350.000 hectare woud en 250.000 hectare savanne.”
Een jaar later kondigde de Colombiaanse overheid de verkoop van 250.000 hectare aan. De operatie was aantrekkelijk want de kostprijs bedroeg 50 dollar per hectare, het belastingregime was gunstig en het gebruik van water was onbeperkt.  “Het is zeer onverantwoordelijk om een einde te maken aan meer dan 70.000 soorten fauna en flora en een enorme hoeveelheid waterbronnen, alleen maar om buitenlandse investeringen te garanderen”, zegt Gañán.

Mijnen


Elders in Colombia doen zich gelijkaardige situaties voor. In de Macizo Colombiano, een belangrijke regio in de Andes, waar de rivieren Cauca en La Magdalena ontspringen, betekenen “de mijnconcessies een zware aanslag op het ecosysteem aangezien het om een strategische plaats gaat”, zegt Andrés González van het VN-programma voor de aanpassing van de Macizo Colombiano aan de klimaatwijziging. “De situatie van de mijnen in Colombia, vooral in de Macizo, is een ramp.”
De top voor Moeder Aarde vindt in Cochabamba plaats omdat de stad in 2000 het wereldnieuws haalde met een vierdaagse “wateroorlog” tegen de privatisering van de watervoorziening en de astronomische tariefstijgingen die daarmee gepaard gingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.