'Internettoekomst ontwikkelingslanden is draadloos'

Als de digitale revolutie in de derde wereld er komt, dan zal die draadloos zijn. Dat is de conclusie van de eerste conferentie ooit over draadloos internet voor ontwikkelingslanden, die vorige week werd bijgewoond door 200 experts in het VN-hoofdkwartier in New York. Volgens VN-baas Kofi Annan - een hevig voorstander van de promotie van het internet in de ontwikkelingslanden - hebben draadloze technologieën overal een sleutelrol te spelen, en vooral in arme landen.


Van de 429 miljoen mensen die wereldwijd toegang hebben tot het internet, leeft slechts een fractie in de ontwikkelingslanden. De snelle opmars van de wereldwijde kennismaatschappij verandert hoe mensen leven, leren, werken en met mekaar omgaan, zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan in een verklaring vooraf. Maar te weinig mensen komen met deze revolutie in aanraking. In november riep Annan de westerse ICT-bedrijven op om goedkope strategieën uit de dokteren om die digitale kloof te overbruggen en ontwikkelingslanden op het internet te krijgen. De vertegenwoordigers van de grote ICT-bedrijven presenteerden gisteren hun huiswerk, dat nagenoeg volledig onder de noemer ‘draadloos’ valt.

Op een afzienbare tijdsspanne en zonder enorme investeringen kan WiFi (Wireless Fidelity – draadloze kwaliteitsnetwerken) de toegang tot informatie en kennis makkelijker maken, zegt Annan. Door gebruik te maken van een ether die nog niet is ingepalmd door licenties kan het een snel en goedkoop internet opleveren. Annans hoopvolle toekomstbeeld vloeit voort uit het feit dat de mobiele telefonie in Afrika veel harder gaat dan de traditionele telefonie.

Maar de weg naar mobiele aansluiting op het internet is nog lang, zo benadrukte Mohsin Khalil, een vertegenwoordiger van de Wereldbank. De mobiele telefoon heeft het afgelopen decennium veel meer mensen bereikt dan de traditionele telefoon op 50 jaar, bevestigde Kahlil met de jongste Wereldbankstatistieken in de hand, maar helaas werd de vooruitgang nagenoeg volledig geboekt aan de kant van de telefoon en niet aan de kant van internet en breedband.

Nagenoeg alle experts op de conferentie waren het eens met de analyse dat de digitale revolutie draadloos zal zijn. Maar of ze er komt is nog maar de vraag. Draadloos internet voor de derde wereld zou minder kosten, stellen de vertegenwoordigers van Microsoft, IBM, Intel, maar dan moeten de regeringen in de arme landen hun bemoeizucht laten varen en een langetermijnvisie ontwikkelen. We zien dat de overheid in de meeste ontwikkelingslanden zo weinig mogelijk ruimte laat op de breedband en zo veel mogelijk regels instelt om enkele dollars meer te verdienen, zegt Pat Gelsinger, hoofd technologie van Intel Corporation. Dat is precies wat de groei van deze technologie belet in die landen. Volgens Mohsin Khalil van de Wereldbank is een snelle deregulering niet voor meteen. In de meeste landen bestaan er nog monopolies op de telefoniemarkt, zegt Kahlil.

ICT-specialisten met veldervaring in arme landen bevestigden dat het niet zo moeilijk is om projecten met mobiel internet te lanceren, maar stellen dat het onderhoud van de technologie geen evidentie is in landen met een heet klimaat en een gebrek aan expertise. Amir Hasson van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) startte enkele pilootprojecten opstartte in Indische dorpen. Hij bracht het internet tot in de dorpen door middel van een bus die volgestouwd was met hardware. Die synchroniseerde de PC’s in het dorp automatisch voor het world wide web. De kostprijs was 320 euro per dorp. In landelijke gebieden moet de hardware behoorlijk robuust zijn. zegt Hasson. De grootste uitdaging is de gebrekkige toegang tot materiaal. Als je eraan komt, betaal je meer dan 30 tot 50 procent aan importheffingen en de levering duurt tot vier maanden.

+The Wireless Internet Institute http://www.w2i.org
+U.N. Information and Communication Technologies Task Force http://www.unicttaskforce.org
+International Telecommunication Union wireless page (http://www.itu.int/home/imt.html)





Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.