Iraakse asielzoekers betalen zich blauw

De Iraakse vluchteling Ra’ad Farouk heeft al 27.000 euro opgehoest voor zijn asielaanvraag in Zweden. Het aantal Iraakse vluchtelingen is het voorbije jaar spectaculair gestegen, de prijzen van mensenhandelaars volgen de wet van vraag en aanbod.
De Verenigde Naties schatten dat minstens 2,3 miljoen Irakezen het toenemende geweld zijn ontvlucht - 1,8 miljoen naar buurlanden en 0,5 miljoen naar veiliger plaatsen in Irak zelf. Naar schatting trekken elke maand 40.000 Irakezen naar Syrië alleen al. Vooral Denemarken, Zweden, Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en Canada zijn populaire landen.

De Zweedse immigratiedienst ontving verleden jaar 9000 asielaanvragen, Denemarken ongeveer 5000. Dat is een stijging met meer dan de helft in vergelijking met 2005. De migratie van Irakezen uit Irak is momenteel ‘s werelds snelst groeiende vluchtelingencrisis, zegt de internationale ngo Refugees International.

Het Iraakse ministerie van Migratie zelf heeft geen cijfers van het aantal mensen die het land ontvluchten. De enige beschikbare cijfers zijn gebaseerd op statistieken van transportbedrijven en ambassades. Volgens die cijfers zouden maandelijks 5.000 mensen Irak verlaten, maar andere bronnen schatten dat het er 12.000 zijn.

Een huis voor een aanvraag

De Irakees Ra’ad Farouk ontvluchtte het land omdat hij verschillende bedreigingen kreeg. Hij werkte bij het Iraakse ministerie van Gezondheid. “Iedereen die bij de overheid werkt wordt als een verrader gezien”, zegt Farouk aan IRIN. “Wij verkochten ons huisje om onze asielprocedure te kunnen betalen.” Farouk wacht al vier maanden op zijn asieldocumenten en moet nog eens 7710 euro extra betalen aan de tussenpersoon die zijn asielaanvraag regelt in Zweden. “We zijn wanhopig. Ik hoop dat hij zijn beloftes houdt”, zegt Farouk.

Niet iedereen die asielzoekers begeleidt, is te vertrouwen. “Drie maanden geleden betaalden we 23.130 euro om humanitair asiel te krijgen in Zweden. Na een maand leek de man van de aardbol verdwenen. We ontdekten dat hij ons had opgelicht, we zijn bijna al ons geld kwijt”, zegt op zijn beurt Khalid al-Kardi, een 41-jarige apotheker in Bagdad. “De situatie verslechtert hier alsmaar. Ik verkocht mijn apotheek en mijn wagen om terug geld te hebben om te kunnen vluchten.”

Voor 2006 betaalden Irakezen nog gemiddeld 3.855 euro om asiel te vinden in Europese landen. Het afgelopen jaar zijn de prijzen gestegen, Irakezen betalen nu 11.565 tot 19.275 euro.

De hoge prijzen garanderen echter geen succes: “Soms slagen we erin om asiel te vinden, andere keren niet. Wie van onze diensten gebruik maakt, weet dat op voorhand en krijgt zijn geld niet terug indien we falen. We moeten immers een pak smeergeld betalen en dat krijgen we ook niet terug”, zegt Abu Khudaifa, een mensenhandelaar. “Minstens tien Irakezen per dag zochten mijn hulp. De laatste maanden zijn dat er dagelijks 20 tot 30, en ik kan geen succes garanderen omdat de ambassades strengere selectiecriteria hanteren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.