Iraakse vluchtelingen: “Bagdad is een spookstad”

Iraakse vluchtelingen in Syrië beschrijven de situatie in hun land als de hel op aarde: “De toestand is veel erger dan onder het regime van Saddam Hoessein.”
Sa’ad Hussein, een 34-jarige ingenieur, vluchtte drie maanden geleden naar Syrië omdat hij met de dood werd bedreigd. “Ik werkte voor het Amerikaanse Kellogg, Brown & Root nabij Kut (in het zuiden)”, aldus Hussein. “Toen ik naar Bagdad terugkeerde, vond ik onder mijn deur een briefje met doodsbedreigingen. Ik moest vluchten.”
Volgens Hussein is Bagdad een spookstad geworden, waar de sektarische milities in de straten lijsten uithangen met namen van mensen die vogelvrij worden verklaard of ter dood zijn veroordeeld. Vaak zijn het namen van gewone burgers die voor buitenlandse bedrijven werken, of van soldaten van het Iraakse leger die met de Amerikanen samenwerken.
Vier jaar na de val van Saddam Hoessein is het land er nog slechter aan toe, zeggen de vluchtelingen in Syrië. Gezondheidszorg en werkgelegenheid zijn er nauwelijks, net als elektriciteit en stromend water. Maar het meeste vrezen ze de aanhoudende onveiligheid.
Ali Hassan (41) vluchtte uit Irak nadat hij zijn broer verloor in sektarisch geweld. “Ik ben een vluchteling hier, maar ik voel me nog steeds niet veilig omdat ik nog altijd bang ben van het Mahdi-leger (van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, red.)”, zegt hij.
Veel Irakezen verlaten hun huizen niet meer omdat ze bang zijn van de milities. Abdul Abdulla (68) ontsnapte met zijn familie drie maanden geleden op het nippertje aan het Mahdi-leger, dat zijn wijk nauwgezet in het oog hield en iedereen oppakte die de wijk wilde verlaten.
“De toestand wordt alsmaar slechter”, zegt Salim Hamad, die in het vluchtelingenkamp van Yarmouk verblijft. “Het sektarische geweld viert hoogtij en niemand biedt ons bescherming.”
Vorige week nog beweerden de Amerikaanse troepen dat het sektarische geweld in Bagdad met 26 procent was gedaald sinds de invoering van het veiligheidsplan in de hoofdstad in februari. De woordvoerder van de Amerikaanse troepen, generaal William Caldwell, moest echter toegeven dat het geweld in de rest van het land niet is gedaald.
Twee miljoen Irakezen verblijven als vluchteling in Syrië, Jordanië en andere landen van het Midden-Oosten. Nog eens 1,9 miljoen zijn op de vlucht in eigen land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.