Irak verdeelt ESF

De grote Britse vakbond TUC is verbolgen dat activisten de Iraakse vakbondsleider Subji al Mashadani vrijdag het spreken belet hebben op het Europees Sociaal Forum (ESF). Al Mashadani steunt de omstreden overgangsregering in Irak en heeft niets tegen samenwerking met de landen die Irak de facto nog altijd bezet houden. Dat gaat volgens sommige Europese andersglobalisten te ver.

Irak is ooit een eenvoudiger thema geweest voor het ESF. Begin vorig jaar mobiliseerden de Europese andersglobalisten massaal tegen de toen dreigende Amerikaanse invasie in Irak. Zolang de VS na hun overwinning het bestuur in handen bleven houden, was het voor de tegenstanders van de oorlog in Irak makkelijk de rangen gesloten te houden. Maar intussen is er een Iraakse overgangsregering en krijgen de Irakezen zelf meer te zeggen over de heropbouw van hun land. Daardoor komen er barsten in het radicale verzet tegen alle initiatieven in Irak die in verband kunnen worden gebracht met Groot-Brittannië en de VS - de landen die het vuur aan de lont staken voor de oorlog tegen Irak.

Zonder veel te zeggen, bracht Subji al Mashadani die verdeeldheid al op de eerste dag van het ESF aan het licht. Al Mashadani, de voorman van de Iraakse Federatie van Vakbonden (IFTU), zorgde vorige week al voor controverse op de jaarlijkse conferentie van de Britse Labourpartij. Samen met andere aanhangers van de IFTU drong hij er op aan dat de conferentie haar steun zou uitspreken voor de met de zegen van de VS benoemde Iraakse premier Iyad Allawi. Leden van de IFTU slaagden er ook in verscheidene grote vakbonden die nauw aanleunen bij de Labourpartij, hun ondersteuning te doen terugtrekken voor een motie waarin premier Tony Blair werd opgeroepen haast te maken met de terugtrekking van de Britse troepen uit Irak.

Vrijdag, op de eerste dag van het ESF, kreeg al Mashadani niet de kans zijn ideeën uiteen te zetten. Enkele activisten dreven hem zozeer in het nauw dat hij de vergaderzaal moest verlaten. Volgens de Stop the War Coalitie - die mee aan de basis lag van de grote betogingen waarmee Europese actievoerders op 15 februari vorig jaar nog probeerden de invasie af te wenden - is dat geen groot verlies voor het Forum. De IFTU is immers maar één van de vele nieuwe vakbonden in Irak. De coalitie veroordeelt de politieke collaboratie van de IFTU met de Britse regering en het uitgangspunt van de organisatie dat echt vakbondswerk ook mogelijk is in een land dat bezet wordt.

De TUC reageerde boos op wat volgens haar een schending van de vrijheid van meningstuiting is. De vakbond, met 6,5 miljoen leden de grootste werknemersorganisatie in het Verenigd Koninkrijk, is intern gespleten over de zaak. Leden van de TUC hebben een resolutie gestemd waarin de bezetting van Irak wordt afgekeurd; de vakbond blijft er ook bij dat de oorlog verkeerd was en dat de Britse troepen zo snel mogelijk huiswaarts moeten keren. Maar verscheidene TUC-leden steunen al Mashadani. Naar aanleiding van het incident van vrijdag stelt de vakbond dat de IFTU één van de legitieme vakbondsstemmen in Irak is. Er moet naar alle stemmen geluisterd worden om de Irakezen te kunnen helpen bij de heropbouw van hun land, vindt de TUC. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.