Irene Khan laat zich niet tegenhouden door aswolk

Morgen (dinsdag 20 april) spreken Irene Khan en minister Steven Vanackere op een MO*lezing met als titel: ‘Armoede is de ergste mensenrechtencrisis’. Khan komt vanuit Genève met de trein, zodat het gesloten luchtruim boven België of Zwitserland deze urgente discussie niet belemmert.

  • by NASA Goddard Photo and Video Detail van de vulkaan Eyjafjallaj by NASA Goddard Photo and Video

‘Respect voor mensenrechten vereist ook dat we ook erkennen dat iedereen recht heeft op de dingen die onontbeerlijk zijn voor een menswaardig bestaan –voedsel, water, elementaire gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting. Deze rechten –die hun basis hebben in universele waarden– geven mensen die in armoede leven een instrument om het verstoorde machtsevenwicht dat hen arm houdt te herstellen.’
Met die basisstelling uit het boek Een ongehoorde waarheid. Armoede en mensenrechten trekt Irene Khan –tot voor kort secretaris-generaal van Amnesty International– het debat over mensenrechten kamerbreed open. Ontwikkeling noemt ze een fundamenteel mensenrecht, en armoede omschrijft ze als de ergste schending van de mensenrechten. Op de MO*lezing zal Irene Khan de consequenties van die stelling op een ethisch buitenlandbeleid scherp aflijnen.

Vanackere


Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere geeft tijdens deze MO*lezing zijn visie op de samenhang tussen mensenrechten, ontwikkeling en buitenlands beleid. Tijdens een bezoek aan de VN Mensenrechtenraad –waarvan België op dit moment het voorzittersschap heeft– beklemtoonde Vanackere het belang van alle mensenrechten voor iedereen. Dus ook van sociale en economische rechten.
‘Armoede heeft met meer te maken dan alleen met een gebrek aan inkomen, in die zin is het ook een kwestie van rechten. Maar je mag mensenrechten en strijd tegen armoede ook niet zomaar met elkaar gelijkstellen, dat komt de duidelijkheid niet ten goede’, aldus de minister in een kort gesprek met MO*.
Er zijn nog een paar plaatsen voor de lezing, die doorgaat om 19.30 uur in de Brusselse Beursschouwburg. Mail of bel nu naar jan.buelinckx@mo.be, 02.536 19 77.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.