Is Israël bereid tot verlenging bouwstop?

Zondag 26 september loopt normaal gezien het moratorium af op de bouw van nieuwe illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Nu de einddatum van tien maanden bouwstop nadert, maken Israëlische kolonisten zich klaar om opnieuw te gaan bouwen.
De voorbereidingen van de kolonisten zullen misschien tevergeefs zijn. De Israëlische premier Netanyahu kondigde vrijdag 24 september aan dat Israël toch bereid zou zijn een voor de Palestijnen aanvaardbaar compromis te sluiten, zo schrijft onder andere de Israëlische krant Haaretz. Dit is belangrijk omdat het moratorium, dat een grote rol speelde om de Palestijnen te overtuigen nieuwe vredesgesprekken te voeren, meer betekent dan louter een bouwstop. Eerder dreigde de Palestijnse president Abbas er dan ook mee de gesprekken voortijdig te verlaten als het verbod niet verlengd werd.
Netanyahu staat nu dus onder grote druk van enerzijds zijn coalitiepartners en andere groepen die voor de nederzettingenpolitiek zijn, en anderzijds de Amerikaanse president Obama en het Midden-Oostenkwartet die het vredesproces niet opnieuw in gevaar willen brengen. Momenteel zouden er enkele voorstellen op tafel liggen die het moratorium in beperkte mate zullen verlengen. Eerder kondigden ook een aantal hoge Palestijnse ambtenaren aan dat ze bereid zullen zijn enige toegevingen te doen om tot een compromis te komen.
The New York Times benadrukt ook het belang van het slagen van de vredesgesprekken en dus van het vermijden van een nieuwe impasse voor beide leiders persoonlijk. Voor Abbas zouden geslaagde onderhandelingen betekenen dat hij de geschiedenisboeken ingaat als stichter van een Palestijnse staat. Netanyahu op zijn beurt zou de Israëlische leider worden die eindelijk vrede kon brengen in het Midden-Oosten. Alleen blijft het ook tijdens deze onderhandelingen, die in de afgelopen weken allerminst konden overtuigen, de vraag hoe ernstig beide partijen echte vrede in hun vaandel draven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.