Ivoorkust beteugelt wildgroei in krantenland

In Ivoorkust hebben 32 kranten nog tot 26 juli om zich in regel te stellen met de sociale wetgeving en andere voorschriften voor de gedrukte pers. In de aanloop naar cruciale verkiezingen in november 2008 wil de overheid komaf maken met de vele kleine privékrantjes die in het verleden vooral haat en tweedracht hebben gezaaid.
De Nationale Persraad (CNP) van Ivoorkust kondigde op 2 juni een publicatieverbod af voor alle kranten die niet in orde zijn. Dat zijn er 32 op een totaal van 73. Het verbod werd op 11 juni opgeheven en vervangen door een overgangsperiode van 45 dagen om de kranten de kans geven zich te regulariseren. Twintig publicaties hebben al aangekondigd dat ze zich voortaan aan de regels zullen houden.
De jongste perswet dateert uit 2004 en schrijft voor dat elk persorgaan over een minimumkapitaal van 5 miljoen CFA (7663 euro) moet beschikken, zich moet houden aan de loonafspraken voor journalisten en elke werknemer binnen de zes maanden moet aangeven bij de sociale zekerheid. Het minimale maandloon voor een journalist in Ivoorkust bedraagt 215.000 CFA (328 euro).
“We hebben de vijf miljoen al gestort en brengen binnenkort de aangifte bij de sociale zekerheid in orde”, zegt Coulibaly Sounkalo, manager van de krant Le Patriote. Hetzelfde geluid klinkt bij het weekblad Notre Vision. “We willen niet dat de publicatie wordt onderbroken, dat zou nefast zijn voor de zaken”, zegt redactiesecretaris Serge Wahi.

Lakse perswet


De wildgroei aan kranten werd mogelijk gemaakt door de perswet van 31 december 1991. Toen was gerechtelijke toestemming voldoende om een dagblad te mogen uitgeven. Heel wat politici begonnen met hun eigen publicatie, vaak met onderbetaalde en niet-professionele journalisten. Sommigen zaaiden vooral haat en xenofobie, wat bijdroeg tot de politieke spanningen die in 2002 leidden tot een burgeroorlog en de opdeling van het land, na de mislukte staatgreep van de voormalige rebellen, de Forces Nouvelles.
“De Nationale Persraad heeft de tijd genomen om mediabedrijven in te lichten over de nieuwe perswet van 2004 en ze ertoe aan te zetten zich in regel te stellen”, zegt Eugène Dié Kakou, voorzitter van de CNP. “Na drieënhalf jaar van sensibiliseren is nu de tijd gekomen om te straffen.”
Waarnemers verklaren de strengere koers in het licht van de algemene verkiezingen, die gepland zijn voor 30 november 2008. Om ervoor te zorgen dat het politieke klimaat niet oververhit raakt, wil de CNP ervoor zorgen dat er geen nieuwe stokebranden meer bijkomen en dat de journalistieke deontologie beter wordt gerespecteerd.
(InfoSud/Vertaling: IPS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.