Japan onder vuur om verlaten Kyoto-protocol

Japanse milieuorganisaties zijn bezorgd over de uitspraak van premier Naoto Kan dat zijn regering niet zal instemmen met verderzetting van het Kyotoprotocol. Het protocol werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kyoto.

Hoewel het standpunt van de regering om niet mee te werken aan een tweede fase van het protocol al een paar jaar bekend is, is het de eerste keer dat de premier dit openlijk zegt. De aankondiging kwam op de openingsdag van de VN-klimaattop in Cancun.

“De Japanse zet om het uit Kyotoprotocol te stappen, laat zien dat er sprake is van een ernstig gebrek aan erkenning van de eigen historische en morele verantwoordelijkheid”, zegt Yuri Onodera, programmadirecteur Klimaatverandering en Energie van Friends of the Earth Japan. “Op deze manier isoleert Japan zich van de rest van de wereld. En wat nog erger is, deze stap ondermijnt de lopende gesprekken en vormt een serieuze bedreiging voor de voortgang in Cancun.”

Het besluit van de Japanse regering komt mogelijk voort uit frustratie over de rol van de opkomende economieën, in het bijzonder China, zegt Onodera. Deze landen zijn niet bereid hun uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Momenteel zijn er oplopende spanningen tussen China en Japan. “Japan heeft een territoriaal conflict met China en er zijn ook economische spanningen. China heeft Japan ingehaald als de op één na grootste economie ter wereld. Er zullen ongetwijfeld sentimenten meespelen”, zegt Onodera.

Imago

Onodera, die zich al dertien jaar inzet voor het Kyoto-protocol, hoopt er nog steeds op dat zijn regering zal meewerken aan de strijd tegen de klimaatverandering.  “Japan kent zijn plaats in de internationale gemeenschap”, zegt hij. “Het land wil zich graag positief presenteren en het imago van een consensusbouwer cultiveren. Dat is echt belangrijk voor Japan, voor het imago en het buitenlandse beleid.”
 
Hij verwacht niet dat de Verenigde Staten de stap van Japan als een precedent  zien en ook een harde lijn zullen inzetten tegen het Kyotoprotocol. “Deze regering is anders. Die zal het proces niet openlijk dwarsbomen. Ik hoop echt dat de VS dat niet doen. De voortgang van het Kyotoprotocol is essentieel om ook onderontwikkelde landen erbij te betrekken.”

Jonathan Pershing, een Amerikaanse onderhandelaar, zegt dat de Verenigde Staten geen ondertekenaar zijn van het Kyotoprotocol. “Daarom willen we geen commentaar geven op deze ontwikkeling.” Wel wil hij kwijt dat Japan altijd “vrij duidelijk” is geweest in zijn oppositie tegen voortgang van het Kyotoprotocol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.