Japan wapent zich tegen China

Japans Eerste Minister Shinzo Abe kondigde op dinsdag 17 december aan dat Japan massaal drones, gevechtsvliegtuigen, onderzeeërs  en amfibievoertuigen zal aankopen. Volgens Japan’s allereerste Nationale Veiligheidsstrategie is het militair materieel nodig om verafgelegen eilanden beter te kunnen verdedigen. De bocht in het beleid situeert doet zich voor op een moment dat Japan volop in een territoriaal dispuut met China over een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee verwikkeld is. 

De aankondiging komt een kleine maand nadat China een Air Defence Identification Zone (ADIZ) instelde over een groot deel van de Oost-Chinese Zee, inclusief de betwiste eilandengroep Diaoyus –Senkakus voor de Japanners. Alle vliegtuigen die over de zone vliegen zijn gebonden aan bepaalde regels, zoals de verplichting tot het doorgeven van het vluchtplan. Als ze zich niet aan deze regels zouden houden, volgen ‘maatregelen’. China’s zet stootte op hevige kritiek van Japan, de VS en Zuid-Korea.

‘Het Chinese gevaar’

Japan’s Nationale Veiligheidsstrategie is ondubbelzinnig over ‘het Chinese Gevaar’. ‘China is van plan om de status quo te veranderen in de Oost Chinese Zee, Zuid-Chinese Zee en in andere gebieden, op basis van beweringen die incompatibel zijn met de gevestigde internationale orde‘, verklaart het document. ‘China’s militaire stappen en houding tegenover andere landen, gekoppeld met het gebrek aan transparantie wat betreft zijn militair en nationale veiligheidsbeleid, vormen een bezorgdheid voor Japan en de bredere internationale gemeenschap en moeten nauw in het oog gehouden worden’.

Tegelijk ontkent de regering dat de nieuwe strategie tegen China gericht is. ‘We willen een strategische, wederzijds voordelige band met China. We hebben diepe economische, historische en culturele banden met het land. Het is belangrijk dat die banden nog verbeteren’, zegt Japans Minister van Defensie Itsunori Onodera.  Maar Abe’s regering zocht tot nu toe nog geen toenadering tot China – alleszins niet officieel. De afwezigheid van een top tussen beide landen wijst hierop.

‘Proactief pacifisme’

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan beperkingen opgelegd wat betreft de uitbouw en inzet van zijn leger. Japan bestempelde zijn militaire uitgaven steeds als ‘puur defensief.’

Onder Abe is er een duidelijke shift.  ‘Je moet compleet van het idee af dat gewoon het bestaan van defensietroepen voldoende afschrikking is’, zei hij in een interview aan Wall Street Journal. Toch bestempelt hij  de nieuwe veiligheidsstrategie als ‘proactief pacifisme’.

‘Verborgen motieven’

‘China is woedend omwille van Japans kwaadaardige lasterpraat’, reageert Hong Lei, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken. ‘Japan’s onredelijke kritiek op China’s normale maritieme activiteiten en zijn retoriek van “het Chinese gevaar” camoufleert verborgen politieke motieven.’

Ook vele Japanners aan de linkerzijde van het politieke spectrum denken dat Abe de bedreiging van China overdrijft om zijn eigen nationalistische dromen waar te maken. Ze wijzen erop dat de tienduizenden Amerikaanse troepen die in Japan gevestigd zijn de veiligheid van Japan garanderen en dat bijkomende Japanse troepen niet nodig zijn.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.