Japan wil jonge moeders aan het werk houden

De Japanse overheid wil maatregelen nemen om jonge vrouwen gemakkelijker aan een baan te houden nadat ze hun eerste kind hebben gekregen. Nu worden vrouwen die zwanger zijn dikwijls door hun man of door hun werkgever onder druk gezet om hun carrière op te geven.
Er komen opleidingen voor vrouwen die tijdelijk niet hebben gewerkt.
De overheid wil ook mannelijke werknemers in kleine en middelgrote bedrijven aanmoedigen om vaderschapsverlof op te nemen. Japanse mannen en vrouwen hebben recht op één jaar verlof, met verminderd loon. De minister van Werk zegt dat slechts 0,5 procent van de mannelijke werknemers in de private sector in 2005 vaderschapverlof opnam. Het jaar daarvoor was dat 0,56 procent. De minister streeft naar tien procent.

Een eerste concrete stap in dit alles is de aangepaste wet over Gelijke Arbeidskansen, die vanaf april 2007 van kracht wordt. Die wet maakt het voor vrouwen met kinderen mogelijk om een proces tegen hun oversten aan te spannen als zij worden gedwongen ontslag te nemen.

Maar waarschijnlijk zal de nodige mentaliteitswijziging nog veel tijd vergen. Kaori Tokoro is 37. Toen ze zes jaar geleden zwanger werd, gaf ze haar baan op bij een middelgroot interieur- en designbedrijf waar ze al twaalf jaar lang werkte. Tokoro is nu moeder van twee kinderen. Ze is gediplomeerd, intelligent en vlijtig, en heeft gemengde gevoelens bij haar beslissing om huisvrouw te worden. “Op kantoor zetten ze mij subtiel onder druk om ontslag te nemen. Ik kan dat begrijpen, omdat werknemers soms tien uren per dag op kantoor presteren – wat moeilijk is voor een jonge moeder. Maar nu mijn kinderen opgroeien, word ik onzeker”, zegt ze.

Tokoro is maar een van de vele Japanse vrouwen die hun carrière gedwongen vaarwel moesten zeggen. De bedrijfswereld in Japan is nog altijd een mannenbastion. Vrouwen zijn er gedoemd om aan de zijlijn te staan. Dat komt voornamelijk door de 60-uren week. Vrouwen moeten daardoor kiezen tussen familie of carrière. Beide kunnen ze onmogelijk combineren. En dat is niet eerlijk, zeggen de grootste vakbonden en vrouwenorganisaties in het land.

Met het nieuwe tewerkstellingsbeleid wil de Japanse overheid iets aan die precaire situatie van jonge moeders doen. De maatregelen volgen in het kielzog van een alarmerend rapport van het ministerie van Gezondheid, Werk en Welzijn. Dat rapport schat dat de actieve beroepsbevolking in Japan tegen het jaar 2020 met 7,29 miljoen werknemers zou kunnen teruglopen, tot een aantal van 60,37 miljoen. Dat is een daling met twaalf procent.

Minister voor Bevolking Inoguchi gelooft dat de inkrimping van de arbeidsmarkt kan beperkt worden tot 1,58 miljoen mensen als de participatiekloof tussen mannen en vrouwen met de helft wordt gereduceerd. (YD/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.