Joke, Joke, trek je witte parapluutje open

De media hebben er een mooie kluif aan. Nooit geziene waterstanden, beken en kanalen die uit hun oevers treden, wanhopige mensen die met een emmertje hun huis proberen droog te houden en natuurlijk zandzakjes, zandzakjes en nog eens zandzakjes. Wat door iedereen nu omschreven wordt als ‘uitzonderlijk’ en ‘nog nooit meegemaakt’ zou in de toekomst wel eens redelijk normaal kunnen worden.

Ik weet niet of het u ook is opgevallen, maar wat overstromingen betreft is 2010 een topjaar. Omdat het geheugen kort is heb ik nog even de belangrijkste op een rijtje gezet.

Brazilië 84 doden en 50 vermisten door noodweer (januari), zware overstromingen in Madeira, 48 doden en 30 vermisten (februari), Zuid-Frankrijk, zware overstromingen, 25 doden (juni), Pakistan, 20 miljoen mensen getroffen, minstens 2000 doden (augustus), Turkije, 11 doden na zware regenval (augustus), Indonesië, minstens 124 doden en evenveel vermisten na zware regenval (september), 54 doden en 5000 daklozen na watersnood in Nicaragua (september), India, 300.000 mensen op de vlucht, minstens 10 doden door moessonregens, regenval in Nigeria treft 2 miljoen mensen (september), Slovenië, zware regenval eist 3 doden (september), tropische stormen in China 270.000 mensen geëvacueerd (oktober), Benin, 680.000 mensen op de vlucht, meer dan 60 doden (oktober), Italië, 3 doden door overstromingen (oktober), Colombia, 1 miljoen mensen dakloos, 108 doden (november), Haïti, stortregens, 35.000 mensen getroffen (november), Thailand, grote delen van het land getroffen, minstens 200 doden (november), Vietnam, tienduizenden mensen geëvacueerd, minstens 160 doden (november), Sri Lanka, 40.000 mensen moeten hun huizen verlaten wegens wateroverlast, minstens 110 doden (november), België, enkele duizenden mensen worden geëvacueerd, 3 doden (november).

‘Wie droge voeten wil, moet niet rekenen op Joke Schauvliege, maar op zandzakjes’

Het is altijd riskant om weersomstandigheden te gebruiken om bepaalde trends op vlak van klimaat te bewijzen. Een straffe statisticus kan wellicht aantonen dat het gewoon toeval is dat we steeds meer met dit soort weertypes geconfronteerd worden. Toch is het aantal hydro-meteorologische rampen in vergelijking met de jaren zeventig verviervoudigd. Het gaat niet over aardbevingen of vulkaanuitbarstingen maar enkel over rampen die gerelateerd zijn aan het klimaat. En wie het lijstje heeft doorgenomen merkt duidelijk dat de meeste slachtoffers onveranderlijk in die landen vallen die het minste bijdragen aan het broeikaseffect.

Vorig jaar in de aanloop naar Kopenhagen was er nog veel strijdbaarheid. Klimaatverandering kan gestopt worden, we moeten wereldwijde actie ondernemen om het probleem aan te pakken. Yes we can. Minder dan een jaar later is de strijdbaarheid ingeruild voor fatalisme. Minister Joke –trek je witte jurkje aan – Schauvliege wijst er terecht op dat we in het verleden fouten gemaakt hebben door Vlaanderen te verkavelen en te betonneren. Dat dit vooral onder impuls van CD&V ministers en burgemeester is gebeurd, zegt ze er niet bij. Dat de milieubewegingen al decennia waarschuwen voor dit soort scenario’s wil ze ook niet geweten hebben, integendeel, hun subsidiekraan wordt dichtgedraaid.

Nee, de conclusie van de minister is duidelijk. Aan dit soort weersomstandigheden is niks te doen, en omwille van de klimaatverandering moeten we gewoon leren leven met periodes van droogte en wateroverlast. Om in de toekomst onze voeten droog te houden, moeten we niet op haar maar op de oude vertrouwde zandzakjes rekenen…

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift