Jong en Mondiaal: VerdraaiDe Wereld

Onder de slogan VerdraaiDe Wereld werken tien Vlaamse jeugdbewegingen een jaar lang samen rond duurzame ontwikkeling. De ngo-wereld en het jeugdwerk, twee handen op één buik?

Sprankelend jongerenluik


Het Mano Mundo festival op 13 en 14 mei in Boom vormt het laatste hoogtepunt van VerdraaiDe Wereld, de gezamenlijke jaarcampagne van 10 Vlaamse jeugdbewegingen. Meer dan een kwart miljoen Vlaamse jongeren denken dit werkjaar op een speelse manier na over duurzame ontwikkeling. ‘Het gaat verbazend goed. Nu alle neuzen binnen de jeugdbewegingen en de ngo-wereld in de zelfde richting wijzen, is de trein vertrokken en moet je er niet hard meer aan duwen’, zegt Bie Vancraeynest van de coördinerende ngo Globelink.
‘In een honderdtal gemeentes -1 gemeente op 3- hebben lokale groepen deelgenomen aan het actieweekend in maart, dat is heel wat. Maar eigenlijk was VerdraaiDe Wereld al geslaagd bij de lancering. Alleen al het feit dat 10 jeugdbewegingen een jaar lang rond één thema samenwerken, is uniek. Dat daarbij ook nog eens de banden worden aangehaald tussen het jeugdwerk en de ngo-wereld, is mooi meegenomen. En nu de campagne loopt, merken we dat jongeren echt wel geïnteresseerd zijn in het thema. We hebben dan ook geprobeerd om duurzame ontwikkeling te benaderen vanuit de dagelijkse praktijk van een jeugdbeweging. Je moet het niet moeilijker maken dan het is.
Neem nu het jeugdlokaal. Om groepen te helpen hun lokaal op een duurzame manier te verbouwen, is er een folder met nuttige tips opgesteld.’ Is met VerdraaiDe Wereld een vaste brug geslagen tussen het jeugdwerk en de ngo-wereld? Of blijft het zoals met de actie Worldshake in 2000 bij een eenmalig gebeuren?
Vancraeynest: ‘Vooral op lokaal vlak zijn er samenwerkingsverbanden ontstaan en die zullen wel blijven. Bovendien hebben veel ngo’s uit de milieubeweging en de noord-zuidsector hun educatief materiaal opgefrist en speciale initiatieven ontwikkeld op maat van jeugdbewegingen. Vaak wordt educatief materiaal aangemaakt voor scholen, maar nu hebben ngo’s ook de reflex om aandacht te besteden aan jeugdbewegingen. In een aantal ngo’s is het besef zeker doorgedrongen. Maar ik denk dat er nog een uitdaging blijft voor de koepel 11.11.11. om niet enkel in educatie te voorzien, maar er ook voor te zorgen dat jonge mensen zich thuis voelen in de noord-zuid beweging. Je zou een sprankelend en boeiend jongerenluik kunnen uitbouwen. Er zijn ontzettend veel kansen, en die zijn alleen maar vergroot door VerdraaiDe Wereld.’
Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11., is het ermee eens dat er moet worden geïnvesteerd in een goede verstandhouding tussen het jeugdwerk en de noord-zuidbeweging. ‘Daarvoor is Globelink de perfecte partner. We financieren Globelink net om die rol te spelen, om de link te leggen tussen de twee. Daarnaast moet je ook oppassen dat je de eigen dynamiek van jeugdbewegingen koestert. Hoe meer je ze probeert te dwingen, hoe minder het lukt. Worldshake of VerdraaiDe Wereld, dat kun je niet in vaste structuren gieten. Wel hebben we gemerkt dat na Worldshake veel jongeren zijn doorgegroeid naar de beweging.’ (kc)
www.verdraaidewereld.be

Straffe acties


·Vredeseilanden en de Vlaamse Gemeenschap dagen jeugdbewegingen uit om een Food Hunt in te zetten. ‘Door mee te doen aan een schattenjacht kunnen groepen voor 25 leden duurzaam eten voor op kamp winnen’, zegt Filip Cuypers van Vredeseilanden. Met de actie willen de initiatiefnemers sensibiliseren rond duurzame voeding. ‘Als je op zomerkamp je leden een dessert wil aanbieden, rij dan niet naar de Aldi om potjes yoghurt te kopen, want dan zit je achteraf opgescheept met een berg afval. Ga melk halen bij een boer uit de omgeving, koop cacao in de Wereldwinkel en maak daar een lekkere pudding van. Het is een vooroordeel dat duurzaam voedsel veel duurder is. Een kampbudget valt hooguit 10 tot 15 procent duurder uit als je voor duurzame kampkost kiest.’
·Verschillende jeugdbewegingen nemen deel aan de actie Ik ben Verkocht van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden. VVKSM nationaal en heel wat lokale Chiro-groepen zijn al “verkocht”. Inge Huysmans van Chiro: ‘Verschillende Chiro-groepen zijn ook op weg om een Fair Trade Jeugdbeweging te worden. Dat gaat verder dan fairtrade producten aanbieden. Je moet ondermeer ook aandacht vragen voor fair trade in de lokale jeugdraad en proberen de media te bereiken.’
·In samenwerking met Greenpeace organiseren KSJ-KSA-VKSJ en de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM) de wedstrijd CO2OL STUFF, een knipoog naar het Kyoto-protocol ‘We hebben onze groepen uitgedaagd om gedurende zes maanden hun CO2-uitstoot te verminderen met 8 procent’, zegt Sofie Van Zeebroeck van KSJ-KSA-VKSJ. ‘We hebben tips gegeven over bijvoorbeeld elektriciteitsgebruik, mobiliteit, verwarming en isolatie. Door bijvoorbeeld in je jeugdlokaal folie te plaatsen achter je radiator of de gordijnen dicht te doen, kun je al energie besparen.’ 32 lokale groepen nemen deel aan CO2OL STUFF. (kc)

Europees Sociaal Forum


Van 4 tot 7 mei vindt in Athene het Europees Sociaal Forum plaats. Tienduizenden vertegenwoordigers van sociale bewegingen worden verwacht om te debatteren over een democratisch, sociaal en solidair Europa. Hoewel duurzame ontwikkeling dit werkjaar in the picture staat, sturen de meeste Vlaamse jeugdbewegingen geen afvaardiging naar het forum. ‘Omwille van ecologische redenen gaan we nooit met het vliegtuig naar congressen’, klinkt het bijvoorbeeld bij de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieu, een van de voortrekkers van het jeugdige andersglobalisme enkele jaren geleden. De internationale koepels van een aantal jeugdbewegingen zorgen wel voor vertegenwoordiging. Zo volgt de Europese koepel van de wereldwijde scoutsbeweging het Europees Sociaal Forum op. (kc)

De wijde wereld in


Sinds 2000 zijn 314 individuele Vlaamse jongeren en 210 groepen met de steun van het programma Jeugd van de Europese Unie de wijde wereld ingetrokken om vrijwilligerswerk te doen. ‘Vlaamse jongeren zijn zeer internationaal georiënteerd’, zegt Tine Van Roy van JINT, het Vlaamse agentschap van het programma Jeugd. ‘Ze zijn niet bang om naar het buitenland te gaan. Dat heeft veel te maken met de centrale ligging van België. Veel jongeren kiezen er na hun studies voor om er een jaar op uit te trekken vooraleer ze werk zoeken. Dat is echt een Vlaams fenomeen, in de rest van Europa zie je dat minder.’
Individuele jongeren (via de zogenaamde EVS-uitwisseling) en groepen kunnen reizen naar een EU-lidstaat of EU-partnerland in de Mediterrane regio, Oost- of Zuidoost Europa of Latijns-Amerika. Het jaarlijkse of halfjaarlijkse verblijf wordt volledig vergoed. ‘Dat het volledig gratis is, verklaart natuurlijk de populariteit. Maar jongeren moeten ook wel heel wat regelen. Ze moeten bijvoorbeeld een zend- en gastorganisatie zoeken. Het effect van het programma Jeugd is dat het jeugdwerk in Vlaanderen veel internationaler is gaan werken en netwerken.’ Het totale budget van het Europese programma Jeugd voor Vlaanderen bedraagt dit jaar 1,35 miljoen euro. (kc)
Reageer op dit artikel via info@mo.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.