Jonge Burkinezen lonken naar Europa

“Ik heb twintig vrienden in Italië en Spanje en het gaat ze allemaal goed, ook al hadden ze het in het begin moeilijk”, zegt de 30-jarige Mady Daboné uit Begdo, een dorp in Burkina Faso. Emigreren naar Europa is de droom van veel jonge Burkinezen.
Daboné heeft officieel geen opleiding. Toch hoopt hij net als anderen uit zijn dorp ooit in Europa geld te verdienen. Met dat geld wil hij terug naar huis, trouwen, een huis bouwen voor zijn ouders en “een winkel openen.”

Terwijl de gedachte aan emigratie uit Afrika Daboné en veel anderen hoop biedt, kijkt het Burkinees Sociaal Forum daar anders tegenaan. Het forum brengt organisaties bijeen die werken aan de doelstellingen van het Wereld Sociaal Forum (WSF), waaronder het creëren van meer gelijkheid in de wereld. Het WSF komt later deze maand bijeen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Théophile Ouédraogo van de Confederatie van Kleine Boeren van Burkina, maakt zich zorgen over het vertrek van de jongeren. “Jongeren hebben het moeilijk omdat de vooruitzichten slecht zijn en er nauwelijks werk is”, zegt hij.

“Jongeren denken echt dat ze in Europa gelukkig worden”, zegt Alidou Koné, landbouweconomisch onderzoeker in de hoofdstad Ouagadougou. “Ze geven veel geld uit om te kunnen emigreren. Ze riskeren er zelfs hun leven voor.”

Negentig procent van de emigranten is jonger dan 35 jaar, blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Burkina Faso. Meestal zijn ze single. De eerste bestemming is meestal Ivoorkust, dan Gabon, Europa en de Golfstaten. Jongeren die naar Italië willen, reizen meestal via Libië, terwijl Algerije en Marokko vertrekpunten zijn voor mensen die naar Spanje willen.

Een migrant die twee jaar geleden uit Libië werd teruggestuurd, zegt dat smokkelaars werken met groepen van ongeveer twintig mensen, meestal van diverse West-Afrikaanse nationaliteiten. Ze betalen ieder 1.200 dollar om Europa te bereiken.

Het Instituut voor de Statistiek van Burkina Faso stelt dat 86 procent van de emigranten afkomstig is van het Burkinese platteland. Ongeveer 80 procent van de dertien miljoen inwoners van Burkina Faso woont op het platteland.


“Plattelandsjongeren trekken vaak naar de steden en verwachten dat ze daar gemakkelijk succesvol zullen worden. Als ze geconfronteerd worden met armoede, is hun enige alternatief: vertrekken naar Europa”, zegt econoom en socioloog Afred Sauvy.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat 27 procent van de Burkinezen leeft van minder dan een dollar per dag. Zesenveertig procent leeft onder de nationale armoededrempel.

“Jongeren vertrekken als ze geen fatsoenlijk inkomen hebben”, zegt François Traoré, een van de leiders van het Burkinees Sociaal Forum, en onder meer voorzitter van de Associatie van Afrikaanse Katoenproducenten. Zijn organisatie maakt zich sterk voor eerlijker prijzen voor katoen. Afrikaanse boeren worden nu benadeeld door subsidies aan vooral Amerikaanse boeren. Burkina Faso is de grootste katoenproducent in Afrika bezuiden de Sahara. Jaarlijks produceert het land ongeveer 600.000 ton.

In Burkina Faso lopen verschillende programma’s om de problematiek aan te pakken. Volgens het ministerie van Landbouw heeft het West-Afrikaanse land meer dan 500.000 hectare land dat gecultiveerd kan worden. Minder dan 10 procent ervan is in gebruik. Dat land kan gebruikt worden om plattelandsjongeren aan het werk te helpen. it jaar werd met steun van de Wereldbank ook een project gelanceerd om landbouw en bosbouw concurrentiëler te maken. IPS MDG1 (JS/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.