Journalisten protesteren tegen toenemende intimidatie

Alsof deadlines en redactiechefs nog niet genoeg stress betekenen, krijgen journalisten in Bangladesh steeds vaker af te rekenen met intimidatie, bedreigingen en fysiek geweld. Een duizendtal moegetergde perslui trok vorige week in de Bengaalse hoofdstad Dhaka de straat op om te betogen tegen het geweld en voor de persvrijheid. Ze eisten maatregelen van de regering om de pers als waakhond van de democratie te beschermen.

De journalisten worden langs vele kanten belaagd. Hun agressoren zijn zware jongens in dienst van partijpolitici, gewone gangsters of leden van een van de talloze politiediensten. De reden is vrijwel altijd ongenoegen over kritische berichtgeving waarin de corruptie of incompetentie van de machthebbers worden aangeklaagd. Mensenrechtenorganisaties telden enkel in de maand juli een veertigtal aanvallen op journalisten. Onder hen ook drie fotojournalisten, die het gewaagd hadden op de gevoelige plaat vast te leggen hoe een verkeersagent werd omgekocht door een vrachtwagenchauffeur.

Het geweld tegen journalisten lijkt nu ook de inzet te worden van een politiek steekspel. Volgens oppositieleider en ex-premier Sheikh Hasina zijn sinds de machtsovername van de nieuwe regering onder leiding van de Bangladesh National Party 200 journalisten bedreigd en is er minstens 1 vermoord. De huidige regering heeft een stille censuur opgelegd waardoor journalisten niet meer kunnen schrijven wat ze willen, zei Hasina op de betoging.

Een oppositiegezind lid van de journalistenvakbond beschuldigde de regering van premier Begum Khaleda Zia ervan het advertentiebudget te gebruiken als middel om oppositiekranten te straffen. Sinds de machtswissel in 2001 hebben een twintigtal kritische dagbladen geen overheidsadvertenties meer gekregen.

Een ander lid van de journalistenvakbond beweerde dan weer dat de pers er onder de huidige regering beter aan toe is dan vroeger. Onder het bewind van de Awami League van 1996 tot 2001 zouden 170 journalisten door aanhangers van de regeringspartij zijn aangevallen. De regering sloot indertijd ook twee kranten, waardoor een duizendtal mensen plots zonder werk zat.

Geweld vanwege de machthebbers is een oud zeer in Bangladesh, waar politici liever niet op de vingers worden gekeken. Wanneer journalisten monddood worden gemaakt is er niemand meer om het wanbeheer en de corruptie aan te klagen, waarschuwt journalist Ataus Samad, Dat gaat ten koste van de democratie, het land en de bevolking.

Het aantal kranten nam de laatste jaren spectaculair toe in Bangladesh, tot bijna 300. Door de hoge graad van analfabetisme lezen slechts 2 miljoen van de 130 miljoen Bengalezen de krant. Voor zakenlieden en industriëlen blijkt dat toch genoeg om kranten op te kopen. Steeds meer ondernemers stappen in het mediabedrijf om langs die weg hun commerciële belangen te promoten.

Tabibul Islam

Xml=2

Ref: ap ic ip hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.