Kiescommissie Congo waarschuwt voor valse verkiezingsresultaten

Valse verkiezingsuitslagen, geruchten en beschuldigingen per email en sms voeden de politieke spanning in Congo, in afwachting van de bekendmaking van de officiële uitslag. De Congolese Kiescommissie roept de bevolking geen aandacht te schenken aan de geruchtenmolen.
Het hoofd van de Congolese Onafhankelijke Kiescommissie, Apollinaire Malu Malu, drukte zijn bezorgdheid uit over “valse en voorbarige verklaringen over de resultaten”, die kunnen leiden tot “een klimaat van zinloze en gevaarlijke spanning”. De Hoge Autoriteit voor de Media is er alvast in geslaagd de Congolese pers in te tomen, in tegenstelling tot de situatie na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 31 juli. Toen kwam elke krant, televisie- of radio-omroep met een eigen uitslag.

De Kiescommissie wil een heropflakkering van het politieke geweld kost wat kost vermijden. Na de bekendmaking van de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kwamen minstens 40 mensen om in straatgevechten tussen aanhangers van huidig president Joseph Kabila en vice-president en voormalig rebellenleider Jean-Pierre Bemba.

Sindsdien hebben beide kampen een akkoord ondertekend dat ze hun geschillen niet met geweld zouden beslechten. Maar het verbale geweld gaat gewoon door.

Nog voor de Congolezen op 29 oktober voor de tweede ronde naar de stembus gingen, circuleerde al een e-mail met het resultaat. Die moest bewijzen dat de verkiezingen al op voorhand in het voordeel van Kabila waren beslecht.

“We hebben bewijzen van massale fraude,” zegt Francois Muamba van de partij van Bemba, “We zullen de onregelmatigheden langs de officiële juridische weg aanklagen. Voorlopig wachten we en kijken we toe”. Muamba beschuldigt de partij van Kabila ervan stemmen te hebben gekocht, stembussen te hebben gevuld met extra formulieren en identiteitskaarten te hebben vervalst.

“De stembussen zullen spreken en tot het zover is zijn voorlopige verklaringen ongepast”, reageert Kabila-aanhanger Chikaya bin Karubi. “De mannen van Bemba voeren precies het soort discours dat we moeten vermijden wanneer dit land een democratie moet worden”.

Volgens Zuid-Afrikaanse verkiezingswaarnemers verliep de stembusgang van zondag “democratisch, vredevol, geloofwaardig en transparant”. Hier en daar waren er kleine incidenten. De inwoners van- het stadje Fataki in de onrustige Ituri-provincie in het oosten van Congo moesten woensdag opnieuw gaan stemmen nadat een soldaat twee verkiezingsambtenaren had doodgeschoten. Het gevolg was een rel waarbij 43 stembureaus werden vernield en 25000 stembiljetten in rook opgingen.

Ook in Bumba en Lisala in de noordelijke Evenaarsprovincie werd opnieuw gestemd omdat er telkens een persoon omkwam bij verkiezingsgeweld. De aanleidingen waren telkens beschuldigingen van fraude aan het adres van Kabila.

Bemba is afkomstig uit de Evenaarsprovincie en heeft vooral aanhangers in het Lingalasprekende westen van Congo. Kabila is populair in het Swahilisprekende oosten van Congo, waar de voorbije burgeroorlog het meeste slachtoffers maakte. Het resultaat van de tweede ronde wordt op 19 november bekendgemaakt (MC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.