Kif Kif en ABVV burgerlijke partij in zaak tegen Adecco

De antiracistische organisatie Kif Kif en de socialistische vakbond ABVV hebben gezamenlijk beslist om zich burgerlijke partij te stellen in de zaak tegen Adecco.
Een medewerker klaagde in 2001 aan dat Adecco aparte lijsten bijhoudt van autochtonen en allochtonen via het interne informaticasysteem. Autochtonen werden gecodeerd met de afkorting BBB (Blanc Bleu Belge), in de vee-industrie de naam van een ‘zuiver’ Belgisch koeienras.
In Frankrijk kwam met de zaak L’Oréal een gelijkaardig georganiseerd systeem aan het licht. Daar hanteerde Adecco de code BBR. Die stond voor Bleu Blanc Rouge, de kleuren van de Franse vlag. Op die manier kon Adecco registreren of een bedrijf al dan niet allochtone uitzendkrachten wenste en op die vraag ingaan.

Dossier dreigt te verjaren


ABVV en Kif Kif stellen zich burgerlijke partij omdat het dossier dreigt te verjaren, ondanks de grote bewijslast tegen Adecco. Na het politieonderzoek werd de code BBB in talloze dossiers teruggevonden en er zijn ook expliciete bekentenissen van leidinggevende figuren binnen het bedrijf.
De organisaties vinden dat arbeid een fundamenteel grondwet voor iedereen moet zijn, en dat elke vorm van discriminatie een strenge aanpak vereist. ‘Met hun georganiseerd racisme legde Adecco een bom onder de tewerkstellingskansen van allochtone jongeren en dus onder het vreedzaam samenleven’, zegt Patrick N’Siala Kiese van Kif Kif.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.