Klimaat beschermen zonder economisch verlies

In Lissabon werd maandag het International Carbon Action Partnership (ICAP) opgericht. Het ICAP wil op een economisch efficiënte manier de opwarming van de aarde afremmen door een brug te maken tussen de vele regionale emissiehandelsnetwerken.
Minstens zestien deelstaten uit Oost- en West-Amerika zullen hierdoor de kans krijgen om uitstootrechten te verhandelen met de Europese Unie, Noorwegen en Nieuw-Zeeland. Om een goeddraaiend mondiaal systeem op te richten zullen de landen hun ervaring met de emissiehandel onderling uitwisselen. In principe kan eender welk land of regio die zijn uitstoot wil verminderen zich aansluiten. Het is de ambitie van het ICAP om zo veel mogelijk landen aan te trekken.
Het partnerschap wil de bestaande systemen van de Verenigde Naties (VN) niet vervangen, maar ondersteunen. Het ICAP wil een impuls geven aan het mondiaal klimaatbeleid door een prijs te plakken op de uitstoot en de druk om te investeren in propere energie te verhogen. Vanuit economische overwegingen is het dan interessant om internationaal samen te werken inzake onderzoek en ontwikkeling.

Samenwerking


Doordat het ICAP verschillende emissiehandelsnetwerken met elkaar verbindt, stimuleert ze samenwerking. Het realiseren van een kostenefficiënte manier om emissies terug te dringen loopt binnen de doelstellingen van het VN-kaderverdrag voor Klimaatsverandering.
Verschillende partijen hebben het project positief onthaald. De Britse premier Brown beschouwt het ICAP als ‘een belangrijke stap in de mondiale inspanning om de klimaatsverandering te bestrijden’. Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië, verklaarde dat hij ‘sterk geloof hecht aan een internationale koolstofmarkt die ons toelaat het milieu te beschermen zonder de economische groei af te remmen’.
De Amerikaanse deelstaten konden hun teleurstelling over het Bushbeleid niet onder stoelen en banken steken. De Verenigde Staten heeft het Kyoto-Protocol niet goedgekeurd en blijft binnen de VN vooralsnog de belangrijkste tegenstander van bindende reductienormen.
‘Het is niet omdat Washington geen leiderschap toont inzake het klimaat, dat Amerika zijn verantwoordelijkheid ontloopt’, zegt Schwarzenegger. ‘Momenteel is er een goed begrip en een overeenkomst over de klimaatdreiging. Ik ben ervan overtuigd dat de volgende president dit zal inzien’, voegt Eliot Spitzer, de gouverneur van New Jersey, eraan toe.
In december organiseert de VN een klimaatsconferentie in Bali. Hierin zullen de landen een nieuw klimaatverdrag bespreken dat het huidige Kyoto-protocol opvolgt. De voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, ziet in de oprichting van het ICAP een belangrijk signaal: ‘We tonen dat wereldleiders in staat zijn samen te werken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen’. Barroso benadrukte ten slotte dat bindende reductienormen de conditio sine qua non zijn voor emissiehandel, en dus voor een economisch efficiënt klimaatbeleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.