Klimaatbestendige landbouw

Op verschillende plaatsen in de wereld heeft de klimaatverandering gevolgen voor de landbouw. Niet alleen overstromingen en extreme droogtes brengen de voedselzekerheid van de lokale bevolking in gevaar. Er gaan ook inkomsten verloren door een dalende export, terwijl de invoer duurder wordt door stijgende voedselprijzen. De landbouw aanpassen in functie van de klimaatverandering is dus noodzakelijk. Maar oplossingen moeten ook voor arme boeren, die vaak het zwaarst getroffen worden, betaalbaar zijn.

  • Ken_PA Rijstboeren in Guyana Ken_PA

In het Zuid-Amerikaanse Guyana wordt vooral de rijstindustrie getroffen door de klimaatverandering. Rijst is er de voornaamste voedselbron en een essentieel onderdeel van de economie door het aandeel in de export. Robert Persaud, de Guyaanse minister van Landbouw, verklaarde dat het land zich zal inzetten om productieverlies te vermijden. De inspanningen zullen gaan van genetische verbetering van specifieke kenmerken tot een verschuiving in managementstrategieën, aldus de minister. Zo zal men het productiegebied uitbreiden naar binnenlandse, hoger gelegen savannegebieden. De rijstvelden bevinden zich op dit moment namelijk dichter bij de kust. Door het stijgende zeeniveau hebben meer dan tienduizend hectare te kampen met een steeds hoger zoutgehalte in de ondergrond.

Verschillende onderzoeksinstellingen in Guyana zijn nieuwe rijstvariaties aan het ontwikkelen die bestand moeten zijn tegen droogtes, overstromingen en hoge zoutgehaltes in de bodem, zegt Dharamkumar Seeraj, algemeen directeur van de Guyaanse associatie van rijstproducenten. Daarnaast moet volgens hem ook gewerkt worden aan een betere infrastructuur, bijvoorbeeld schaduwdaken boven de rijstvelden, om gebieden beter te beschermen.

Maar al deze initiatieven stoten op kritiek van de arme boeren die het hardst getroffen worden door de klimaatverandering. Voor hen zijn schaduwdaken namelijk niet haalbaar door de kostprijs en de grootte van de velden. In Mali ervaren de boeren precies hetzelfde probleem.

Al sinds 2007 wordt daar onderzoek gedaan naar sorghumzaden die aan het klimaat aangepast zijn. Sorghum is de voornaamste voedselbron voor de Malinezen. De Alliantie voor een Groene Revolutie in Afrika werkt er samen met plaatselijke boeren om de gewassen aan te passen. Maar ook de nieuwe sorghumzaden in Mali zijn voor de boeren niet betaalbaar. Enkel met financiële steun door de overheid kunnen deze oplossingen werkelijk een verschil maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.