"Klimaatverandering is probleem nummer één voor Centraal-Amerika"

“We hebben een heel duidelijk standpunt”, zegt de Salvadoraanse milieuminister Herman Chavez. “De presidenten van Centraal-Amerika … beschouwen de klimaatverandering als het allergrootste probleem voor de regio.”

El Salvador heeft de afgelopen jaren zwaar geleden onder orkanen, extreme regenval en overstromingen. “Die intense en geconcentreerde regenval waar heel Centraal-Amerika mee te maken krijgt, hadden we vroeger niet”, zegt de minister. “Klimaatverandering is geen hypothese voor ons. Het is een erg concrete realiteit die ons treft. De rampen waarmee we af te rekenen kregen, houden duidelijk verband met de verandering van het klimaat.”

El Salvador spiegelde zich lang aan de houding van de VS, die de opwarming van de aarde en de rol van de mens daarin maar bleven negeren of in twijfel trekken. Maar dat is veranderd. “We moeten nu kordaat ingrijpen om ons aan te passen, want de enige zekerheid die we hebben, is dat het erger zal worden”, zegt minister Chavez. “We kunnen er alleen een invloed op hebben hoe veel erger het zal worden.”

Als rijke landen als de VS hun CO2-uitstoot niet fors terugschroeven, “kunnen we kantelmomenten bereiken die aanpassing op veel plaatsen gewoon onmogelijk maken”, waarschuwt Chavez. De VS doen er goed aan om daar oog voor te hebben. “In Centraal-Amerika is er een erg nauw verband tussen klimaatverandering en veiligheid. Als we de problemen niet aanpakken, zullen we zoveel geld moeten uitgeven aan noodhulp dat er geen geld meer zal zijn om te investeren in gezondheidszorg, onderwijs enzovoort.”

Op termijn zal dat volgens Chavez “een belangrijke bron van politieke en sociale instabiliteit worden in de regio. Als het zover komt, zal de volgende grote golf van migranten die de VS te verwerken krijgen, bestaan uit klimaatvluchtelingen”, voorspelt de minister. “Het is dus in het belang van de VS en van de regio dat we dit ernstig aanpakken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.