Koeien boeren minder met oregano

Koeien boeren heel wat minder als oregano-olie door hun eten is gemengd is. Bij het boeren komen grote hoeveelheden methaan vrij, een belangrijk broeikasgas.
Bij de spijsvertering van koeien ontstaan methaan- en andere gassen die vooral via het boeren vrijkomen. Een gemiddelde koe stoot 542 tot 600 liter methaan per dag uit. Op die manier draagt de veeteelt flink bij tot de klimaatwijziging. Wetenschappers zeggen dat methaan de atmosfeer veel sterker kan opwarmen dan CO2.
Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State-universiteit hebben nu ontdekt dat de methaanuitstoot bij melkkoeien met 40 procent daalt als door hun voeding olie op basis van oregano is toegevoegd.
De onderzoekers stelden dat vast bij zowel laboratoriumtests, waar honderden olies en planten geprobeerd werden, als bij experimenten met echte dieren. Oregano bleek steeds opnieuw de methaanproductie gevoelig te laten dalen zonder negatieve effecten.
Oregano (wilde marjolein) is een kruid dat in mediterrane en Latijns-Amerikaanse landen vaak gebruikt wordt, onder meer in tomatensauzen. Het is bij ons vooral bekend van de Italiaanse keuken, waar het samen met basilicum een van de typische smaakmakers is.
De toevoeging van oregano-olie verbetert ook de melkproductie bij de koeien, bleek uit de experimenten. “Aangezien methaanproductie een energieverlies betekent voor het dier, is dat niet echt een verrassing”, zegt zuivelvoedingexpert Alexander Hristov van Penn State. “Als je het energieverlies verlaagt, dan kunnen de koeien die energie gebruiken voor andere processen zoals het maken van melk.”
Er zijn nog tests bezig die moeten uitmaken welke bestanddelen in oregano precies verantwoordelijk zijn voor de methaanonderdrukking. De eerste resultaten geven aan dat carvacrol, geraniol en thymol een belangrijke rol spelen. De identificatie van de methaanonderdrukkende bestanddelen kan een commercialiseerbaar voedingssupplement mogelijk maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.