Kwakzalvers doen gouden zaken in de Balkan

Er is bijna geen plek in Servië waar de mensen niet spreken over een of andere miraculeuze kruidendokter. Recente dodelijke slachtoffers veranderen daar niet zo veel aan.
De vrouw van Marko Radevic, een technicus uit Belgrado, en de vrouw van vrachtwagenchauffeur Zoran Vojnovic, stierven met amper een paar weken tussentijd. Doodsoorzaak: een drankje van een kruidendokter waarmee ze hun kanker hoopten te genezen. Marica Nedeljkovic moest haar been laten amputeren nadat een man uit de Zuid-Servische stad Pirot haar had behandeld voor huidkanker. En een jongen van vijftien uit de westelijke stad Sabac ligt in het ziekenhuis nadat een populaire ‘genezer’ zijn knie behandelde.

Genezers, toekomstvoorspellers en konsoorten beleven gouden tijden in Servië. Ze adverteren in streekkranten en op de televisie en trekken duizenden klanten. Velen doen zaken over het internet. Bij een recente actie tegen genezers vond de politie notaboekjes met namen van duizenden patiënten die elk minstens veertig en soms duizenden euro hadden betaald.

De Servische wet verbiedt mensen zonder medisch diploma om geneeskunde te beoefenen. “Het is erg eenvoudig om charlatans naar de gevangenis te sturen - je moet ze maar aangeven bij de politie. Maar weinig mensen doen het”, zegt Ana Milosevic, woordvoerder van de eerste districtsrechtbank van Belgrado.

Maar volgens de politie staat de wet te zwak. De maximumstraf voor het zonder toestemming leveren van medische zorg of produceren van middeltjes is sinds januari 2006 teruggeschroefd van vijf tot twee jaar. De voorbije twee jaar zijn maar twee mensen veroordeeld, de ene tot zestien maanden en de andere tot twintig maanden. De ene was een man uit de Zuid-Servische stad Nis die beweerde dat hij bedwateren, epilepsie en angst kon behandelen met hypnose. De tweede was de bekende helderziende Zorka Pucar uit Belgrado. Zij voorspelde de toekomst en raadde aan ontrouwe echtgenoten te behandelen met soep van roestige nagels.

Een groot probleem is dat fraudezaken vaak niet worden gemeld, zegt de politie van Belgrado. Volgens hen zijn sommige slachtoffers bang dat hun vrienden hen zullen uitlachen, anderen blijven gewoon hopen dat een andere genezer hen wel echt zal kunnen helpen. Maar stuk voor stuk hebben ze grote sommen geld betaald aan fraudeurs. (ADR/JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3059   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift