Landbouwseizoen neemt slechte start in Zimbabwe

Een gebrek aan zaaigoed en meststoffen op drie weken van het begin van het regenseizoen dreigt het landbouwjaar 2009 in Zimbabwe te doen mislukken. De situatie op het platteland is nu al zo ernstig dat de mensen hun toevlucht nemen tot nauwelijks eetbare wilde plantensoorten.
Volgens de Zimbabwaanse regering is alles onder controle en krijgen boeren die in het verleden goed hebben gewerkt alles wat ze nodig hebben voor het nieuwe seizoen. “We willen ervoor zorgen dat niemand meer honger hoeft te lijden”, zegt minister van Informatie Sikhansyiso Ndlovu. “We zijn goed voorbereid en gaan van Zimbabwe weer de graanschuur van de regio maken. We hopen alleen dat God ons goede regens geeft.”

Volgens voedselexpert Renson Gasela, die vroeger voor de overheidsdienst werkte die zaaigoed verspreidde, is er van voorbereiding te velde niet veel te merken. “Het is al te laat om nog een verschil te maken. We zijn op drie of vier weken van het regenseizoen en ondanks wat er in de kranten staat is er op het terrein nog niets gebeurd.” Volgens Gasela heft Zimbabwe elk jaar een miljoen ton graan nodig voor menselijke consumptie en nog eens 400.000 ton voor industrieel gebruik: een verre droom met de huidige stand van zaken.

Henrick Olivier, hoofd van de Commercial Farmers Union, noemt het seizoen 2009 nu al een “ramp”. Niet alleen worden blanke boeren nog altijd van hun lang gejaagd, er is een dringend tekort aan investeringsgoederen. Er zouden nog maar 40.000 ton meststoffen en 9000 ton zaaigoed beschikbaar zijn gemaakt. “Er is helemaal niets voorbereid”, zegt Olivier. “Geen brandstof, geen mest, geen chemicaliën en geen zaaigoed. Het wordt zeker geen goed seizoen.”

De landbouw in Zimbabwe zit al langer in een diepe crisis. Bovendien zijn mest en brandstof nu duurder dan ooit geworden en heeft de bevolking zwaar te lijden gehad onder het geweld voor en na de verkiezingen. In juni van dit jaar legde de regering een werkverbod van drie maanden op aan hulporganisaties. Eind augustus schoten de hulpverleners weer in actie, maar ze werken nog niet opnieuw op volle kracht.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) heeft het over een nationale crisis en vraagt 140 miljoen dollar (104 miljoen euro) om tegen januari 2009 de 3,75 miljoen mensen te kunnen voeden. “In heel wat landelijke gebieden is de toestand kritiek, vooral in het zuiden maar ook in sommige districten in het oosten, het centrum en het noordwesten”, zegt WFP-woordvoerder Richard Lee.

Makuri



In de zuidwestelijke provincie Matabeleland eten radeloze dorpsbewoners oneetbare wilde vruchten of onrijpe mango’s om hun maag te vullen. “Veel mensen in de Zambezivallei overleven nu dankzij een bittersmakende en vezelachtige wortel die ‘makuri’ wordt genoemd”, meldde de organisatie Save The Children in september.

Wilson Khumbala van de oppositiepartij ZANU-Ndonga weet dat families in het zuidoosten van het land van deur tot deur gaan om wat graan te bedelen. “Sommigen huwen zelfs hun jongste dochters uit aan vermogende families in ruil voor een paar graankorrels. Dat is de toestand waarin we nu zijn beland.”


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.