Look maakt koeien klimaatvriendelijker

Koeien die look te eten krijgen, stoten aanzienlijk minder methaan uit en dragen dus minder bij aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aberystwyth in Wales.

Methaan is een bijzonder krachtig broeikasgas, twintig keer zo sterk als het meer bekende CO2. Runderen dragen daardoor in belangrijke mate bij aan de klimaatverandering, en wetenschappers zijn op zoek naar manieren om de uitstoot van de dieren te verminderen.

Wetenschappers van de Universiteit van Aberystwyth hebben zo ontdekt dat look een belangrijke rol kan spelen.

Allicine, een organische zwavelverbinding die gewonnen wordt uit look, doodt de bacteriën die methaan produceren in het spijsverteringssysteem van de koe en vermindert zo de productie van methaan met 40 procent zonder invloed te hebben op de spijsvertering van het dier.

Volgens de onderzoekers kan een commerciële variant van allicine al binnen enkele jaren op de markt zijn. Alleen lijkt het product wel een invloed te hebben op de smaak van melkproducten. De onderzoekers zijn daarom op zoek naar andere lookproducten die hetzelfde effect bewerkstelligen zonder de nadelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.