Malinese ambtenaren morren over verplichte ziekteverzekering

Heel wat Malinese ambtenaren zijn tegen de verplichte ziekteverzekering die op 1 mei in hun land werd ingevoerd. Opeens wordt er een bijdrage ingehouden op hun loon, zonder dat ze daarmee hebben ingestemd. En zal het systeem echt werken?

Malinese werknemers krijgen vanaf deze maand netto 3 procent minder loon – zoveel houdt de overheid in om de nieuwe ziekteverzekering te spijzen. Vooral het Malinese overheidspersoneel is daarover in hun wiek geschoten. “Niemand heeft het recht ook maar een frank in te houden van het loon van een werknemer zonder een voorafgaande verwittiging”, foetert Siméon Kéïta, secretaris-generaal van de politievakbond. “We hebben vooraf helemaal niets op papier gezien.”

Volgens Kéïta vermeldt het statuut van de Malinese politieagenten duidelijk dat ze samen met hun gezinsleden recht hebben op gratis verzorging in de medische instellingen van de politie. En de behandeling van agenten die gewond raken tijdens hun dienst, wordt sowieso betaald door de overheid.

Ziekenfondsen

Veel andere tegenstanders argumenteren dat de verplichte ziekteverzekering niet nodig is – verscheidene vakbonden en overheidsinstellingen hebben toch al ziekenfondsen die hun leden ook verzekeren tegen medische risico’s? Het verschil is wel dat die ziekenfondsen pas beginnen uit te betalen nadat leden al een half jaar bijdragen hebben betaald, en ook dat ze gezinsleden niet mee verzekeren.

Dat het nog helemaal niet duidelijk is welke prestaties zullen worden terugbetaald, zorgt voor bijkomend ongenoegen. Maar het grootste probleem is het gebrek aan vertrouwen. “Kunnen de verzekerden rekenen op de beloofde prestaties, gelet op de geringe capaciteit van de staat om dergelijke diensten te beheren?” vraagt Amidou Dembélé zich af, een docent aan de rechtsfaculteit van de Universiteit van Bamako. Dembélé vindt een algemene ziekteverzekering een goed idee, maar is tegen de verplichte aansluiting.

Grote vakbonden zijn voor

Maar er zijn ook voorstanders van het nieuwe systeem. “De tegenstanders moeten nog even wachten voor ze hun oordeel vellen”, zegt Ramatou Coulibaly, een militante van de vakbond UNTM. “De hervorming is toch pas op 1 mei ingegaan.” Coulibaly werkt in een melkerij in Bamako. Ze ergert zich aan de slogans tegen de nieuwe ziekteverzekering die activisten van de politievakbond al op 1 mei scandeerden tijdens de optocht van haar vakbond.

De verplichte ziekteverzekering zou gemiddeld een derde van de kosten moeten gaan dekken die verband houden met ziekte en zwangerschap. Werknemers die sinds één mei al naar de dokter moesten, merken al dat ze minder moeten betalen. “Ik moest maar 150 CFA-frank (23 eurocent) betalen voor een consultatie die 1000 CFA-frank (1,4 euro) kost”, zegt Yaya Sidibé, een gepensioneerde bewaker uit Bamako.
 
Het zijn overigens de Malinese vakbonden die op het gaspedaal hebben geduwd bij de hervorming. De invoering van een verplichte ziekteverzekering stond al sinds 2003 op het programma van de regering. “Wij steunen de hervorming”, zegt Siaka Diakité, secretaris-generaal van de UNTM. “Het verplichte karakter zit sommige mensen dwars, maar de werknemers varen er wel bij.”

Gebrek aan mensen en middelen

Maar ook de grote vakbonden zijn niet blind voor de hindernissen die de hervorming nog moet overwinnen. “We weten dat de staat niet de structuren, de mensen en de logistiek heeft om de verplichte ziekteverzekering meteen te doen werken. Dat komt nog een bovenop het gebrek aan communicatieinspanningen om de mensen voor het systeem te winnen”, oordeelt Ousmane Amion Guindo, secretaris-generaal van de Vakbondsfederatie van Mali.

Voor de overgrote meerderheid van Malinese boeren en zwartwerkers verandert de hervorming voorlopig niets. Mali, een land met 15 miljoen inwoners, telt ongeveer 40.000 ambtenaren en 35.000 officieel geregistreerde werknemers in de private sector.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.