Malinese Ségolène komt op voor duurzame ontwikkeling

De vijftigjarige Sidibé Aminata Diallo is professor ruimtelijke ordening en een van de acht kandidaten bij de presidentsverkiezingen zondag in Mali. Ze voert campagne onder het motto ‘Duurzame ontwikkeling voor de generaties van nu en later’. De huidige president Amadou Toumani Touré is de grote favoriet om zichzelf op te volgen.
Het is de eerste keer dat in Mali een vrouw meedingt naar het hoogste ambt van het land. De kandidate van het Rassemblement pour l’Education á l’environnement et au développement durable (de partij voor milieueducatie en duurzame ontwikkeling) heeft van de milieuproblemen haar voornaamste programmapunt gemaakt.
“Ik wil aan concrete politiek doen en me bezig houden met de echte problemen van de Malinezen, los van theoretische debatten”, zegt Diallo. “Ondanks de ernst van de situatie komt het natuurbehoud in de verkiezingsdebatten te weinig aan bod. Ik ben van mening dat onze ontwikkeling gebaseerd moet zijn op evenwichtige ecosystemen.”
Diallo geeft les aan de economische faculteit van Bamako en is gespecialiseerd in ruimtelijke ordening. Ze zegt haar expertise ten dienste te willen stellen van haar land, omdat Mali in de volgende vijf jaar belangrijke milieubeslissingen moet nemen. De presidentskandidate denkt daarbij aan ontbossing en woestijnvorming, aan de promotie van duurzame energiebronnen en oplossingen voor vervuiling in de steden.
De kandidate kan op de voorzichtige steun rekenen van de Coördinatie van Malinese vrouwelijke niet-gouvernementele organisaties (CAFO). “Het is de eerste keer dat een vrouw meedingt naar het presidentschap. Dat geeft een belangrijk signaal af en daarom verdient ze de steun van de vrouwen”, zegt Fatim Maïga, specialiste vrouwenrechten van CAFO.
Toch heeft Diallo ook binnen CAFO nog heel wat werk om iedereen te overtuigen. “De meeste vrouwen gaan stemmen voor de huidige president, Amadou Toumani Touré. Hij krijgt die steun omdat hij keizersneden gratis heeft gemaakt, sociale woningen heeft gebouwd en de verzorging van aidspatiënten heeft verbeterd”, zegt Couliblay Fanta Kéita, ook van CAFO.
Voor sommige kiezers krijgen milieuproblemen niet de prioriteit. “We verwachten van haar concrete maatregelen om iets te doen tegen het banentekort, de werkloosheid en de armoede. Het milieu is pas daarna aan de orde”, zegt Aliou Koné, pas afgestudeerd en op zoek naar werk in Bamako.
Voor oudere generaties is de komst van vrouwen in de politiek nog altijd niet vanzelfsprekend. “Dat is het ergste wat zou kunnen gebeuren”, zegt Samballa Diallo, een tachtiger uit Bamako. “God verhoede dat ik die dag nog moet meemaken.”
“Mali blijft een patriarchale samenleving en de mannen zien het niet zitten dat vrouwen verantwoordelijkheid en macht in handen krijgen”, zegt de socioloog Alhassan Maïga. “Dat is een kwestie van tijd, de mentaliteit is aan het veranderen.”
Wanneer op 29 april geen enkele van de acht kandidaten de absolute meerderheid haalt, kiezen de Malinezen op 13 mei in een tweede ronde tussen de twee best geplaatste kandidaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.