Marokko parkeert wetsvoorstel over afschaffing doodstraf

De Marokkaanse regering heeft het langverwachte parlementaire debat over de afschaffing van de doodstraf uitgesteld. Recente zelfmoordaanslagen van moslimterroristen zouden daar debet aan zijn, menen waarnemers.
De Marokkaanse regering heeft het langverwachte parlementaire debat over de afschaffing van de doodstraf uitgesteld. Recente zelfmoordaanslagen van moslimterroristen zouden daar debet aan zijn, menen waarnemers.
Het wetsvoorstel over de afschaffing van de doodstraf had normaal gezien al in april aan het parlement moeten worden voorgelegd. Verwacht werd dat de wet, waar ook koning Mohammed VI zich een voorstander van toonde, nog in juni zou worden aangenomen.
Maar op 11 maart pleegde een zelfmoordterroristen een aanslag in een internetcafé in Marokko. De terrorist kwam daarbij om, vier bezoekers raakten gewond. Een maand later brachten drie terroristen explosieven tot ontploffen terwijl ze achtervolgd werden door de politie. Bij die actie kwam ook een politieman om.
Sindsdien heerst stilzwijgen rond het wetsvoorstel voor afschaffing van de doodstraf. Pogingen om bij een regeringswoordvoerder informatie te krijgen over de huidige stand van zaken, liepen vast. Telefonische verzoeken om informatie bleven onbeantwoord.
“Niet alleen de verwachte afschaffing van de doodstraf staat onder druk, maar ook andere rechten en vrijheden”, zegt Mohamed Abounasr van de Marokkaanse Associatie voor Mensenrechten. De terugkeer naar de “donkere dagen van repressie en marteling” wordt volgens hem gerechtvaardigd met het argument dat het land “strijdt tegen het terrorisme.”
Hij noemt als voorbeeld de acties van de politie tijdens recente 1-meidemonstraties in de zuidelijke stad Agadir. Er werden twee mensen gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar cel, voor het belasteren van de koning.
Op 4 mei demonstreerden voorstanders van de doodstraf in Beni Mellal, in centraal Marokko. Zij eisten de doodstraf voor twee mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor de wrede moord op een twintigjarige vrouw. Die demonstratie werd wel toegestaan en dat is paradoxaal, vindt Abounasr. Hij meent bovendien dat de doodstrafdemonstratie werd geïnspireerd vanuit regeringskringen. Dezelfde mensen zouden ook achter de ‘aarzeling” rond het wetsvoorstel zitten.
Mensenrechtenactivisten vrezen dat de regering de executies plant van veroordeelde moslimextremisten die in de dodencel zitten. Die executies zouden volgens hen kunnen plaatsvinden na de verkiezingen in september. Dat zou het veertien jaar oude moratorium op de doodstraf in Marokko doorbreken. De laatste executie was die van Mustapha Tabet, een politiecommissaris die veroordeeld werd voor het verkrachten van verschillende vrouwen en meisjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.