“Mensenrechtenorgaan Asean wordt papieren tijger”

Burgerorganisaties en academici in Zuidoost-Azië zijn niet blij met het mensenrechtenorgaan dat de tien lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (Asean) in juli in de steigers willen zetten. Mensenrechtenproblemen zijn er genoeg in de regio, maar alleen als de instelling tanden krijgt, heeft ze zin, vinden de tegenstanders.
De critici eisen dat het mensenrechtenorgaan van de Asean de bevoegdheid krijgt mensenrechtenschendingen in de lidstaten te onderzoeken en dat er onafhankelijke experts in zetelen. De instelling zou zich ook een geregeld overzicht moeten verschaffen van de mensenrechtensituatie in de lidstaten.

Meeste Asean-landen niet erg burgervriendelijk 


De Asean telt 10 lidstaten - Brunei, Birma, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Daarvan beknot een hele rist de rechten van hun burgers sterk, met Birma, Laos, Cambodja en Vietnam op kop.
De taakomschrijving van het nieuwe mensenrechtenorgaan moet worden goedgekeurd op de ministervergadering van de Asean van 17 tot 23 juli in het Thaise Phuket. Later dit jaar zou de instelling beginnen te werken.
Een tweehonderdtal niet-gouvernemenele organisaties, actievoerders en academici hebben een brief geschreven aan de commissie die de taakomschrijving uitwerkt. Ze dringen erop aan er een “effectief” mechanisme van te maken. De initiatiefnemers willen voor de vergadering in Phuket ook nog op een aantal ministers inpraten.

Sterk verzet


“Er is veel verzet tegen onze ideeën”, zegt Yuyun Wahyuningrum van Forum-Asia, een regionale mensenrechtenbeweging. “Zelfs Singapore en Maleisië zeggen dat onze eisen moeilijk liggen.”
IPS kon het ontwerp van de taakomschrijving van het nieuwe mensenrechtenorgaan inkijken. Het negen bladzijden lange document is heel vaag over wat de nieuwe instelling precies zal ondernemen om de slachtoffers van zware mensenrechtenschendingen te beschermen. Het document brengt ook in herinnering dat de Asean-lidstaten principieel niet tussenbeide komen in interne aangelegenheden van de lidstaten.
Critici wijzen erop dat nationale mensenrechtencommissies in lidstaten als de Filipijnen en Indonesië ook effectief schendingen mogen onderzoeken. Ze doen dat ook werkelijk omdat ze ook onafhankelijke commissieleden hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.