Mensenrechtenstrijders opgepakt en ontvoerd in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn de voorbije dagen verschillende mensenrechtenstrijders opgepakt of verdwenen in Zimbabwe. Jestina Mukoko, de directeur van Zimbabwe Peace Project (ZPP), is vanmorgen van haar huis in Norton ontvoerd door een groep van 15 mannen in burger.
De mensenrechtengroepering Zimbabwe Peace Project speelde een cruciale rol in het aankaarten en documenteren van politiek gemotiveerd geweld voorafgaand aan de verkiezingen in maart 2008 en juni 2008.
‘Deze ontvoering is heel zorgwekkend. Een vooraanstaande lid van de oppositiepartij Movement for Democratic Change werd na een gelijksoortige ontvoering dood teruggevonden. We hopen dat de EU en Afrikaanse ambassades in Zimbabwe een duidelijk geluid aan Zanu-PF (de partij van president Mugabe) geven dat dit totaal onacceptabel is’, zegt Pascal Richard, coördinator van ZimbabweWatch.

Deze ontvoering en arrestaties, zoals ook de huidige cholera-uitbraak, zijn de zichtbare symptomen van de corruptie en het falen van deze regering.
Vakbondsleden opgepakt


Ook Wellington Chibibe, de secrataris-generaal van de ZCTU (de nationale vakbondskoepel in Zimbabwe) en 50 andere vooraanstaande vakbondsleden, zijn vandaag (woensdag) opgepakt.
‘Mugabe blijft door geweld aan de macht. Deze ontvoering en arrestaties, zoals ook de huidige cholera-uitbraak, zijn de zichtbare symptomen van de corruptie en het falen van deze regering’, zegt Richard. Zimbabwe heeft donderdag de noodtoestand afgekondigd vanwege de de cholera-epidemie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.