Mexico doet niets met zijn 1664 eilanden

Mexico telt maar liefst 1644 eilanden. Maar het doet daar weinig of niets mee. Dat staat in een studie die binnenkort verschijnt. Volgens de auteurs hebben de eilanden een aanzienlijke economische, strategische en ecologische waarde.

“Het zijn gebieden die door hun bijzondere karakter van belang zijn om het ontstaan van het leven te begrijpen”, zegt Alfonso Aguirre, directeur van de Grupo de Ecología y Conservación de Islas, een Mexicaanse organisatie die voor bescherming van de eilanden ijvert. “Het zijn microkosmossen waar men milieuonderzoek kan doen, onderzoek dat een overheidsbeleid verdient.”

Aguirre is een van de zeven auteurs van de studie Islas de México, un recurso estratégico (“Eilanden van Mexico, een strategische bron”).
Op de Mexicaanse eilanden, die vaak weinig meer dan een rots zijn, leven honderden dieren en planten; op de ongeveer zeshonderd eilanden aan de noordwestkust van Mexico alleen al leven meer dan driehonderd soorten.
Sommige soorten komen alleen op de eilanden voor en zijn er met uitsterven bedreigd, zoals de geelkoppapegaai.

Kwetsbare ecosystemen

Eerder al hadden experts gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaatwijziging voor deze eilanden met hun kwetsbare ecosystemen.
Islas de México, un recurso estratégico is een project van het Nationaal Instituut voor Ecologie, een Mexicaanse overheidsinstelling, en The Nature Conservancy, een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten.

Beide organisaties waren twee jaar geleden betrokken bij het eerste congres over het belang en de kwetsbaarheid van de Mexicaanse eilanden. De bijeenkomst vond plaats in de kuststad Ensenada. In de Verklaring van Ensenada werd toen opgeroepen om dringend werk te maken van de bescherming van de eilanden.

Wetenschappers van de Universiteit van San Diego in de VS, dicht bij de grens met Mexico, berekenden dat Mexico precies 1644 eilanden en eilandjes telt in zijn territoriale wateren. De totale oppervlakte van alle eilanden samen bedraagt 5364 vierkante kilometer, een oppervlakte die even groot is als die van de deelstaat Colima.
Slechts enkele eilanden zijn permanent bewoond: Tiburón, Natividad, Cedros, Marías, Cozumel, Mujeres en Alacrán. Enkele andere worden tijdelijk bewoond door vissers of militairen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.