Mexico krijgt aandacht voor zonne-energie

Twintig jaar geleden begon Isabel Cortés haar cactusvijgenfabriek. Ze droogt de vruchten met behulp van zonne-energie. Daarmee is haar bedrijf een voorbeeld voor de Mexicaanse regering, die het aandeel duurzame energie in 2012 wil verdubbelen tot zes procent.

Cactusjam



De Nahuatl-indianen noemen het ‘xoconostle’, oftewel ‘landtonijn’, een zure variant van de bekende cactus met vijgachtige vruchten die overvloedig groeit in de droge, hete vallei van de Mezquital, in midden-Mexico. Op het dak van het bedrijf liggen cactusvijgen gedurende drie dagen te drogen in zonnedrogers. De cactusvijgen worden niet meer veel gegeten, maar daar gaat de familie Cortés iets aan veranderen, door middel van jam, conserven en sauzen die voor een deel worden geëxporteerd, onder de merknaam Xoxoc.

Hun bedrijf, Productos Orgánicos Hacienda San José El Marquez (de San José El Marquez-hacienda Biologische Producten) won in 2009 de prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen van het Midden- en Kleinbedrijf. Cortés verwerkt niet alleen cactusvijgen van haar eigen land, maar neemt ook af bij boeren in de vallei die om die reden weer zijn begonnen met de aanplant. Als ze steun krijgen van de regering gaan ze zonnecollectoren bouwen.

Zeezout



Een ander bedrijf dat zonne-energie gebruikt, op veel grotere schaal nog, is  ESSA, het Bedrijf voor Zoutexport, 4400 kilometer ten noordwesten van Mexico-City. Het is een joint venture van het Japanse Mitshubishi en de Mexicaanse regering. Het bedrijf is met 33.000 hectare land, de productie van zeven miljoen ton zeezout per jaar en een omzet van 100 miljoen dollar (72 miljoen euro) een van de grootste installaties ter wereld die zout winnen door middel van verdamping. Het zout van ESSA wordt in de hele wereld gebruikt voor de chemische industrie, voor strooibedrijven en voor de consumptie.

“Het is een goed voorbeeld van het gebruik van alternatieve energie”, zegt Pablo Mulás, een wetenschapper aan het Elektrische Onderzoeksinstituut. Volgens hem heeft Mexico nog wel een lange weg te gaan. De meeste aandacht gaat uit naar zonne-energie om elektriciteit op te wekken, terwijl vooral zonneverwarming nog heel veel potentie biedt.

Door de ligging ontvangt Mexico dagelijks bijna het maximum aan zonne-energie per vierkante meter. Volgens Greenpeace kan het gebruik van alternatieve energiebronnen 500.000 Mexicanen aan een baan helpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.