Mexico plant groots havenproject

De Mexicaanse overheid wil werk maken van een gigantische nieuwe zeehaven in Baja California. Het grootste project uit de Mexicaanse geschiedenis kost 4 miljard dollar, die vooral van privé-investeerders moeten komen.

De nieuwe haven, die vooral de explosieve handel tussen Azië en Noord-Amerika moet vergemakkelijken, wordt gepland in het landbouwgebied Punta Colonet, zo’n00 km te zuiden van Tijuana. De haven zou in totaal 30 km2 bestrijken, waardoor ze  de grootste haven van Mexico en de derde omvangrijkste van de wereld zou worden. Het project zou in 2014 al klaar moeten zijn, al is vandaag zelfs de gunning nog niet gerealiseerd.

Serieuze aanpassingswerken


‘Momenteel biedt Baja California beperkte havenfaciliteiten. We willen de nodige aanpassingen aanbrengen zodat we kunnen concurreren met de havens van Los Angeles en Long Beach. Vorig jaar steeg de doorstroom van Aziatische vrachtgoederen met 15 procent. Met dit nieuwe project wil Mexico hierop inspelen’, zegt ondersecretaris voor Transport Manuel Rodriguez Arregui.
Voor de bouw van de mega-haven zijn nog heel wat aanpassingen nodig. Er moet een 200 km-lange spoorweglijn tot in de Verenigde Staten worden aangelegd. Een krachtcentrale, een fabriek gespecialiseerd in ontzilting van zeewater, baggerwerken en het installeren van golfbrekers zijn vereist. De omringende snelwegen dienen verbeterd te worden.
De nieuwe haven zal duizenden nieuwe jobs creëren in het landbouwersgebied. De overheid wil een stad rond het complex optrekken waar plaats is voor 200.000 inwoners. De regio is dunbevolkt, en de boeren die grond bewerken op of aan de site zouden bereid zijn land te verkopen voor de bouw van het complex.

Rijke zakenman toont interesse


Arregui gaat tegen 2009 de beste bieders selecteren om zo een groep samen te stellen die de investeringswerken zullen financieren en uitvoeren. De tweede rijkste man ter wereld, de Mexicaanse zakenman Carlos Slim Helu, toonde alvast interesse. De Mexicaanse overheid bereidt het project al voor sinds 2005.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.