Migranten in Spanje sturen fortuin naar huis

Migranten in Spanje sturen massaal geld naar verwanten in hun land van herkomst, vooral naar Latijns-Amerika. In het Spanje van Franco was het net andersom. De bedragen zijn tegenwoordig zo enorm dat gewone banken marktaandeel proberen af te snoepen van de traditionele geldkoeriers.
Volgens een rapport van de Spaanse Nationale Bank stuurden migranten in Spanje vorig jaar meer dan 8 miljard euro naar verwanten in hun land van herkomst, een vijfde meer dan het jaar daarvoor. Alleen in de VS en Saudi-Arabië liggen die cijfers nog hoger. In verhouding tot het aantal migranten stuurt Spanje zelfs het meeste geld naar het buitenland.
Het geld gaat vooral naar Latijns-Amerika, waar ruim een derde van de migranten in Spanje vandaan komt. Vooral de Colombianen en  Ecuadoranen sturen veel geld naar hun familie, maar ook bij de Bolivianen, Marokkanen en Roemenen gaat het nog om aanzienlijke hoeveelheden.

Deel van de koek


De geldzendingen verlopen vooral via de traditionele geldkoeriers Western Union en Money Gram, die tot voor kort drie kwart van deze markt controleerden. Tegenwoordig gaat het om zulke hoge bedragen dat ook de gewone banken een deel van de koek willen. Zo nam Banco Santander de geldkoerier Latinoenvíos over en creëerde de BBVA het merk Dinero Express. Ook de regionale spaarbanken steken hun neus aan het venster. De banken zijn geïnteresseerd in de stevige commissies en merken dat de nieuwe klanten ook makkelijker de weg naar hun klassieke producten vinden.
De migrantenorganisaties protesteerden al heftig tegen die hoge commissies. De Spaanse regering legde wel nieuwe regels op, maar de commissies dalen traag en zijn nog steeds buitensporig hoog, vinden de migrantenverenigingen. Bovendien heffen sommige landen van herkomst een belasting van 6 procent op elke 150 euro.

Gevoelig


Het thema ligt gevoelig in Spanje. Gedurende een halve eeuw was het zelf een emigratieland. Het Spanje van Franco zat politiek en economisch in het slop en de Spanjaarden trokken massaal naar de rest van Europa en Latijns-Amerika. Begin jaren ’90 kwam de kentering. Het land begon meer migranten te ontvangen dan het uitzond. Vandaag is Spanje zelfs een van de belangrijkste immigratielanden ter wereld. In 1991 telde het 360.000 buitenlanders, in 2007 waren dat er al 4,5 miljoen.
“De situatie van de immigranten in ons land is vergelijkbaar met die van onze landgenoten in de jaren ’60 en ’70”, schrijft sociologe Elena Izquierdo van de Spaanse afdeling van Consumers International. “Ze emigreerden naar Europa en Amerika om hun levensomstandigheden en die van hun families te verbeteren. Het geld dat ze spaarden en naar Spanje stuurden, betekende zonder twijfel een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van het land. Tot amper drie jaar geleden stuurden de Spanjaarden in het buitenland meer geld naar Spanje dan de migranten in Spanje naar het buitenland.”
Dat blijkt ook uit de cijfers van de Nationale Bank. Via geldzendingen ontvangt Spanje nu driemaal meer geld dan in 1990, maar in dezelfde periode steeg het aantal geldzendingen naar het buitenland maal zestig. “Migratie werkt als een evenwichtsmechanisme”, zegt Enrique Alberola van de afdeling internationale economie bij de Nationale Bank. “Bij ongelijke lonen zorgt immigratie ervoor dat de lonen in de emigratie- en immigratiezones dichter bij elkaar komen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.