Migranten sturen meer geld naar huis ondanks crisis

Ondanks de recessie in Europa en zwak herstel in de Verenigde Staten, stuurden migranten in het afgelopen jaar meer geld naar huis. Waarschijnlijk zal de geldstroom tot 2015 blijven groeien, zegt de Wereldbank in een gisteren gepubliceerd rapport.

Hoge olieprijzen in olie-exporterende landen, met name Rusland en de landen in de Golfregio, lijken te hebben bijgedragen aan de groei van de inkomsten van migranten. In 2011 bereikten die volgens de statistieken 381 miljard dollar. Naar verwachting zal dat bedrag in 2012 groeien naar 406 miljard dollar.

Deze statistieken gaan echter alleen over geld dat via officiële kanalen naar huis wordt gestuurd door migranten. Het werkelijke bedrag ligt waarschijnlijk veel hoger, volgens sommige experts zelfs het dubbele van de officiële cijfers.

Ontwikkelingshulp

De Wereldbank schat dat het bedrag dat migranten naar huis sturen in 2015 gestegen zal zijn tot 534 miljard dollar. Dat is ongeveer vier keer de officiële ontwikkelingshulp die rijke landen vorig jaar gaven aan arme landen. De geldstroom van migranten was in de afgelopen jaren opmerkelijk constant, ondanks de financiële crisis in 2008. Die leidde tot een kleine dip in 2009, de eerste sinds 1999, het jaar waarin voor het eerst statistieken werden bijgehouden.

De sterkste groei is zichtbaar in Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. India krijgt dit jaar naar schatting 70 miljard dollar binnen van Indiase migranten elders in de wereld. Egypte staat met 18 miljard dollar op de zesde plaats, net voor Pakistan en Bangladesh (elk 14 miljard dollar), Vietnam (9 miljard) en Libanon (7 miljard).

Landen in de voormalige Sovjet Unie profiteerden van de Russische olie-export. Migranten uit Armenië, Georgië, Kirgizië, Moldavië en Tadzjikistan stuurden dit jaar allemaal meer geld naar huis.

Landen die meer afhankelijk zijn van inkomsten van migranten in Europa, deden het minder goed als gevolg van de recessie en werkloosheidsproblemen in de Europese Unie en de groeiende negatieve sentimenten over migranten. “Als er een negatieve stemming heerst over immigranten, zoals in Europese landen, wordt het moeilijker voor hen om werk te vinden waarmee ze meer verdienen. En de kans dat ze vertrekken, is groter”, zegt Jeanne Batalova, beleidsanalist bij het Migration Policy Institute (MPI) in Washington.

Mexico

Hoewel het economische herstel in de Verenigde Staten zwakker is dan werd gehoopt, groeiden de inkomsten van migranten uit Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied. Alleen migranten uit Mexico stuurden dit jaar niet meer naar huis dan vorig jaar. Wellicht heeft dat te maken met strengere grenscontroles, minder werk in de bouw en veranderingen in de wisselkoers.

China staat dit jaar op de tweede plaats achter India als grootste ontvanger van geld van migranten (66 miljard dollar). Daarna komen de Filipijnen en Mexico (elk 24 miljard dollar), Nigeria (21 miljard), het dichtstbevolkte land van Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.