Migratie vervrouwelijkt

Er zijn nu ruwweg evenveel vrouwelijke als mannelijke migranten in de wereld. Steeds meer vrouwen gaan ook op eigen initiatief overzee werken in plaats van hun eerder geëmigreerde echtgenoot te volgen.
In 2005 leefden iets meer dan 190 miljoen mensen buiten hun geboorteland, zegt de Wereldbank in een maandag verschenen rapport. 95 miljoen daarvan waren vrouwen. Het aandeel van vrouwen in het totaal steeg de voorbije 45 jaar met bijna drie procentpunten.
Op Azië en Noord-Amerika na stijg het aandeel van vrouwelijke migranten overal. In de landen van de voormalige Sovjet-Unie maken vrouwen 58 procent van alle migranten uit. In Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika kiezen ongeveer evenveel vrouwen als mannen voor een toekomst in het buitenland. In Afrika (47 procent) en Azië (43 procent) hebben vrouwelijke migranten nog een achterstand goed te maken.
Omdat vrouwen overzee ook steeds meer zelf werken in plaats van hun man bij te staan, wordt hun economische belang steeds groter. De Wereldbank schat dat migranten vorig jaar 200 miljard dollar (135 miljard euro) naar achtergebleven verwanten stuurden. De IFAD, een VN-instelling, schatte dat bedrag vorige maand zelfs op 300 miljard dollar (202 miljard euro).
Misschien levert het vertrek van vrouwelijke migranten arme landen meer op dan wanneer de mannen verhuizen, zeggen de onderzoekers van de Wereldbank. Mannen in arme delen van Mexico verbouwen meer opbrengstgewassen en hebben meer andere baantjes waarmee ze geld verdienen dan vrouwen. Vrouwen telen eerder groenten en gewassen voor het dagelijkse verbruik en houden zich veel met de kinderen bezig. Als de man vertrekt, verliest een gezin dus meer inkomen dan wanneer de vrouw emigreert.
Maar misschien eindigt het positieve verhaal daar. Onderzoek heeft ook aan het licht gebracht dat achtergebleven vrouwen het geld dat hun geëmigreerde echtgenoot naar huis stuurt, verstandiger gebruiken dan omgekeerd. Vrouwen geven meer geld uit aan onderwijs en aan investeringen die het gezin verder helpen. Mannen worden sneller verleid tot luxe-uitgaven.
Veel meer gegevens over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke migranten en hun thuisfront zijn er niet. De Wereldbank vindt dat onderzoekers die zich over migratie buigen, dringend meer aandacht moeten besteden aan die verschillen. Hoe werken die zich bijvoorbeeld uit op het welzijn van de kinderen en de samenhang in de gezinnen?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.