Milieuminister van de Malediven: “Alle voorspellingen komen uit!”

Malediven willen niet migreren voor stijgende zeewater

In Kopenhagen was er niets dan lof voor de Maladiven omdat de eilandenstaat tegen 2020 klimaatneutraal wil zijn. “Als wij dat kunnen, waarom zouden rijke landen dat niet kunnen? Ze hebben meer financiële middelen en beschikken over de nodige technologie voor de transformatie naar een lage koolstofeconomie,” zegt milieuminister Mohamed Aslam.

Vorig jaar hield de regering van de Malediven een kabinetsraad onder water om de aandacht van de wereld op de klimaatcrisis te vestigen. Het kreeg wereldwijde aandacht maar heeft het ook iets uitgehaald?

Mohamed Aslam: “Het was een duidelijke boodschap die heel veel mensen heeft bereikt. We wilden het klimaatdebat aanzwengelen, een noodkreet uitsturen. Maar het is niet meer dan een stunt, als het zijn doel niet bereikt. Het heeft alleszins mensen doen nadenken over de kwetsbaarheid van de kleine eilandstaten.”

President Mohamed Nasheed zei toen: “Als Kopenhagen faalt, dan is het gedaan met de Malediven’. Eén jaar later staan we nog niet veel verder.

“Inderdaad. Er is er nog niets veranderd. Deze conferentie heeft nog een paar uur te gaan en er is nog altijd geen uitkomst. In het Kopenhagenakkoord hebben de wereldleiders sterke engagementen aangegaan, daarom hebben wij het ondertekend. We hadden gehoopt dat daar verder op zou gebouwd worden in Cancun om tot een sterk akkoord te komen in Zuid-Afrika volgend jaar. Maar als alle grote vervuilers een afwachtende houding blijven aanhouden, komt er nooit een doorbraak. Moest het de meerderheid zijn die beslist, hadden we al lang een akkoord. Maar in dit proces moeten alle landen samen tot een overeenkomst komen en daarom komt de lat alsmaar lager te liggen in plaats van hoger. We zijn teleurgesteld, maar we geven het niet op.”

Waarom denkt u dat dit onderhandelingsproces zo tergend langzaam vooruitgaat?

“Omdat de wereldbevolking onvoldoende wakker ligt van de klimaatcrisis. We hebben nog steeds geen klimaatakkoord omdat er te weinig druk komt vanuit de publieke opinie. Mensen zijn meer bezorgd om hun job, alleen mensen die de gevolgen van de klimaatverandering ervaren zijn echt bekommerd, zoals wij in de Maladiven.”

Hoe manifesteert de klimaatverandering zich in de Malediven?

“De eilanden verdwijnen langzaamaan onder de oceaan. Weerpatronen veranderen, de regenval wordt onvoorspelbaar, het regent harder en korter, het droge seizoen duurt langer en is droger. De afgelopen vijf jaar hebben we minstens honderd eilandgemeenschappen met zoet water moeten bevoorraden. Vroeger gebeurde dat niet. Ik kan mij niet herinneren dat er vroeger watertekorten waren op de eilanden. De voorspellingen die gedaan werden toen voor het eerst werd gesproken over klimaatverandering, komen allemaal uit. We zullen misschien niet meteen wegspoelen, maar de eilanden worden wel onleefbaar.”

De voorspellingen die gedaan werden toen voor het eerst gesproken werd over klimaatverandering, komen allemaal uit.
Hebben er al mensen de Maladiven verlaten hebben omwille van de onleefbaarheid?

“Nog niemand is verhuisd en we hebben ook niet die intentie. We zijn op de Malediven geboren, het is een klein land, maar we houden ervan. Hier hebben onze ouders en grootouders ons opgevoed en hier willen we onze kinderen en kleinkinderen zien opgroeien. Migreren is geen optie!”

Welke maatregelen nemen de Malediven om zich te adapteren aan de klimaatverandering?

“We zoeken manieren om het eroderen van de eilanden tegen te gaan en om regenwater op te vangen. We ontwikkelen nieuwe methoden om groente en fruit te kweken. Alles staat in het teken van overleven op de eilanden. Een aanzienlijk deel van onze begroting gaat daar naartoe, want het water staat aan onze lippen.”

Welke standpunten hebben de Malediven verdedigd in Cancun?

“Dat we de temperatuur niet boven 1,5 graden opwarming mogen laten komen, daarover is de wetenschap zeer duidelijk. Voor sommige landen is 2 graden opwarming misschien draaglijk, maar voor de kleine eilandstaten is 1,5 graden de limiet. En we willen de CO2-concentratie in de atmosfeer terugdringen onder 350 ppm (parts per million). De Maladiven waren altijd bereid om te onderhandelen omdat we weten dat de grote vervuilers tijd nodig hebben om over te schakelen naar een koolstofarme economie. De voorwaarde is wel dat er werk gemaakt wordt van die omschakeling en dat is veel te weinig het geval.”

De Malediven willen tegen 2020 klimaatneutraal zijn. Vanwaar die ambitieuze doelstelling?

“De klimaatcrisis zal niet opgelost zijn als de Malediven klimaatneutraal zijn, we doen dat om het voorbeeld te geven aan andere landen. Als wij dat kunnen, waarom zouden rijke landen dat niet kunnen? Ze hebben meer financiële middelen en beschikken over de nodige technologie voor de transformatie naar een lage koolstofeconomie.”

Heeft u nog hoop voor de COP 17 in Durban volgend jaar?

“Als we een goede uitkomst willen, moeten we er blijven in geloven en optimistisch blijven. Niets is onmogelijk. Volgens mij zal de mensheid uiteindelijk de juiste keuze maken, maar misschien zal het al te laat zijn voor sommige landen zoals de Malediven. Daarom roep ik iedereen op om leiders te kiezen die bereid om het nodige te doen om de klimaatverandering tegen te gaan, want het wordt hoogtijd dat we overschakelen naar de tweede versnelling”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.