Milieuprotest tegen uitbreiding kopermijn in Armenië

Milieugroepen en ngo’s verzetten zich tegen de uitbreiding van een kopermijn in het noorden van Armenië. De Armeense regering rechtvaardigt het verdwijnen van 510 hectare bos met de 1400 jobs die het project zal opleveren.
De koperreserves in het gebied worden geschat op 1,6 miljoen ton. Sinds 1970 mag de Teghut-kopermijn niet verder uitbreiden, om de rijke fauna en flora te beschermen. In november 2006 besliste de Armeense regering om het verbod op te heffen.
Door de hoge koperprijzen kan de uitbreiding van de mijn miljoenen extra staatsinkomsten genereren en 1400 mensen nieuw werk opleveren. “We werden gevraagd of dat het waard is”, zegt de Armeense milieuminister Vardan Ayvazian. “Ja”, antwoordden we. “Er ligt veel rijkdom en we zullen de schade aan het milieu compenseren.”
Het Milieuministerie maakte geen inschatting van het aantal dier- en plantensoorten dat zal verdwijnen. Armeense milieuorganisaties deden dat wel en luiden nu de alarmbel. Ze verzetten zich tegen het kappen van 127000 bomen en het verlies aan biologische rijkdom dat daarmee gepaard gaat.
Elf van de vissoorten en negen van de plantensoorten in het gebied zijn nu al met uitsterven bedreigd. “De ontwikkeling van de Teghut-mijn legt de basis voor een onomkeerbaar proces”, zegt Hakob Sanasaryan, de voorzitter van de Groene Unie van Armenië. “Mijnactiviteiten hebben al delen van bossen vernietigd, maar nog nooit eerder werd een volledig woud opgeofferd aan de mijnbouw”.
“Jaarlijks wordt in Armenië al 100.000 kubieke meter hout gekapt, nog eens 600 tot 700.000 kubieke meter wordt illegaal gekapt. Ik zie geen probleem of moeilijkheden bij de houtkap in Teghut, repliceert milieuminister Ayvazian.
De regio waar de Teghut-mijn gevestigd is, vormt volgens de milieugroeperingen nu al een rampgebied. Het aantal allergieën en astmagevallen is er volgens cijfers van het Armeense ministerie van Volksgezondheid tien keer hoger dan elders in het land. Een metaalverwerkende fabriek in het gebied werkt sinds 1996 zonder filters, waardoor al verschillende keren zwaveldioxide en andere schadelijke stoffen werden uitgestoten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.