Na de overstromingen moet het ergste nog komen

In Bangladesh is het waterpeil weer tot onder het alarmniveau gedaald, maar dat mag geen reden zijn om ook de internationale hulp te laten slinken, zo waarschuwen hulporganisaties. De ergste overstromingen in 15 jaar hebben de oogsten en de wegen vernield en maken de bevolking kwetsbaar voor cholera, diarree en slangenbeten.

De drie grote rivieren van het land, de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna stromen intussen weer onder het alarmpeil, zo meldde het Flood Warning and Monitoring Centre. Wat aan de oppervlakte komt oogt weinig fraai: een niemandsland van weggespoelde huizen, wegen en akkers. De watersnood heeft 25 miljoen inwoners van Bangladesh dakloos gemaakt en voor 6,6 miljard dollar economische schade aangericht.

“Een groot stuk van het vee is verdronken en meer dan 800000 hectaren rijstvelden onbruikbaar gemaakt of beschadigd”, zo meldt het Disaster Management Team van de VN in een eerste rapport. “Het grootste deel van de oogst is verloren en er is niet genoeg tijd om opnieuw te gaan planten”.

Het is een kwestie van tijd voor de straatarme bevolking van Bangladesh te kampen krijgt met honger en ziekte. Weggespoelde transport- en communicatie-infrastructuur maakt de taak van de hulpverleners er niet gemakkelijker op. Veel dorpen zijn enkel nog over water of via de lucht bereikbaar.

“In de hoofdstad Dhaka wagen enkel boten en ervaren waders zich op weg”, zo stelt Peter Thorpe van het Centre for Health and Population Research. “De armen zijn hun krottenwoning kwijtgeraakt en wonen voorlopig in gemeenschapscentra, scholen en cricketstadia”.

In het hospitaal van Thorpe’s hulporganisatie worden dagelijks vijfhonderd cholerapatiëtnen behandeld. Sinds vrijdag zijn er 7000 mensen ziek geworden als een gevolg van de overstromingen, zo meldde het officiële persbureau BSS.

“De humanitaire situatie gaat met rasse schreden achteruit”, zegt Alison Fernandes van de Britse hulporganisatie Tearfund, “het water is de ideale kweekplaats voor besmettelijke ziekten en giftige slangen”. Bovendien is dit nog maar het begin van de moesson, zo brengt Fernandes in herinnering. De overstromingen waren het gevolg van overvloedige en vroege moessonregens in Bangladesh en zijn buurlanden. Daarbij kwamen de smeltende sneeuwmassa’s van de Himalaya en enkele hevige lokale regenbuien.

Bangladesh is omwille van zijn ligging bijzonder gevoelig voor overstromingen, tropische stormen, vloedgolven en aardbevingen. Met 142 miljoen inwoners, waarvan 80 procent op het platteland, is het ook een van de dichtst bevolkte landen op aarde. Voeg daarbij de armoede en je hebt een recept voor noodsituaties die telkens weer de limieten van de hulpverleners op de proef stellen.

Wat Bangladesh dringend nodig heeft is een doeltreffend waarschuwingssysteem, zo stelt onderzoeker Barbu Alam van het Bangladesh Centre for Advanced Studies: “Met meer geld kan het land een systeem opzetten om de mensen vier tot vijf dagen op voorhand te waarschuwen, in plaats van vier tot vijf uur op voorhand”.

Ook Salvano Briceno, directeur van de VN-organisatie die zich bezighoudt met een internationale strategie voor rampenreductie, is van mening dat betere informatie de schade had kunnen beperken. “In Bangladesh is het voorkomen van overstromingen in de eerste plaats geen technisch probleem. Met deze regenval haalt het niet veel uit de dijken of de gebouwen te verstevigen”, zo schreef Briceno op www. Alertnet.org, een portaalsite voor hulpverleners, “Voorlichting en tijdige waarschuwingen zijn de beste preventie”.

Tabibul Islam

Xml=7

Ref: ap en he

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.