Namibië wil jongeren aan het werk krijgen

De overheid van Namibië moet de hoge werkloosheid aanpakken, anders dreigen werkloze jongeren het land te destabiliseren. Dat zegt de eerste minister Nahas Angula van Namibië.
Officiële cijfers van het ministerie van Arbeid schatten het aantal werklozen op 33% van de totale bevolking van twee miljoen Namibiërs. Volgens officieuze cijfers is er zelfs 40 procent werkloosheid.Meer dan tachtig procent van de werklozen is tussen de 24 en 45 jaar oud.

De hoge werkloosheid is voor een groot deel te wijten aan het slechte onderwijs. Vijftien procent van de Namibiërs heeft nooit op de schoolbanken gezeten, meer dan de helft van de bevolking heeft slechts een paar jaar in de lagere school les gevolgd. Amper twee procent heeft een hogere opleiding gevolgd.

De klaslokalen in Namibië zijn overbevolkt en in vervallen staat en er is amper lesmateriaal voor handen. Leerkrachten verdienen bitter weinig en kijken massaal uit naar ander werk. De kwaliteit van het onderwijs heeft daar sterk onder te lijden. Van de 13.850 Namibische scholieren die in 2005 deelnamen aan de eindexamens van het secundair onderwijs, haalden er maar 2.840 resultaten die toegang bieden tot hoger onderwijs.

“Ik weet niet wat we eraan kunnen doen, maar het staat vast dat we iets moeten doen”, zegt Angula. Volgens de minister moet de overheid de jongeren op innovatieve wijze opnieuw aansluiting doen vinden bij het economische leven. . Angula wil uitzoeken hoe jonge mensen profijt kunnen halen uit de natuurlijke reserves van het land. “We kunnen het geld dat die sector voortbrengt gebruiken om werkgelegenheid te creëren.” Namibië is rijk aan mineralen als diamant, uranium, koper, lood, goud, zilver, cadmium en aardgas.

De armoede die voortspruit uit de hoge werkloosheid begint ook een impact te hebben op de levensstijl bij jongeren. Meer dan 55,8 procent van de inwoners moet met minder dan 1,5 euro per dag zien rond te komen. Angula denkt dat het dalend aantal huwelijken te wijten kan zijn aan het feit dat jongeren niets te bieden hebben en dus niet in het huwelijksbootje kunnen stappen. “Wanneer je trouwt moet je een ceremonie kunnen betalen en vrouw en kinderen kunnen onderhouden”, zegt Angula. Hij vindt die trend zorgwekkend. “De kleinste hoeksteen van onze samenleving, de familie, komt daardoor in gevaar.” IPS MDG1 MDG2 (BV/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.