Nasa indianen marcheren naar Bogotá

Sinds maandag zijn 5000 Nasa indianen op weg naar Bogotá. Ze ondernemen de 800km-lange tocht om hun rechten te verdedigen. Het is de grootste massamobilisatie sinds september 2004. Toch roept de protestmars weinig reacties op en ook de nationale media laten het evenement links liggen.
Vorige week vrijdag vierde Colombia de 197ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Spanje, maar de Nasa indianen vragen zich af naar welke ‘onafhankelijkheid’ de overheid refereert.
“De laatste jaren deden de VS -met hun multinationals- en de regering van Uribe Colombia in een hel van ontheemding, moord, paramilitarisme en economisch geweld wegzakken”, schrijft de Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca, ACIN, in haar oproep tot de protestmars.
Bovendien bedreigen recente wetten over milieu, landgebruik en landbouwontwikkeling de rechten van de inheemse volkeren. “We gaan naar het Parlement omdat we duidelijk willen maken dat we het niet eens zijn met een wetgeving die de nationale soevereiniteit en onze autonomie in gevaar brengt”, zegt Feliciano Valencia, een leider van de protestanten aan IPS.

De globalisering opvangen



Volgens de overheid “dient de wetgeving om ontwikkeling te realiseren en om orde en technologie in de rurale gebieden van het land te introduceren”, aldus minister van Landbouw Andrés Felipe Arias in een commentaar op zijn website.
Conservatief volksvertegenwoordiger Pedro Ramírez, die de wetten voorstelde, benadrukt het belang van de wetgeving om de productiviteit en competitiviteit in de toekomst te verhogen en om de groeiende vraag van de globalisering op te vangen.

Vernietiging van reservaten door vrije handel



Maar volgens de betogers ondermijnt de regelgeving de fundamentele en grondwettelijke rechten van de inheemse volken, die zelfbeschikking, beheer en controle van de inheemse gronden door de inheemse volken garanderen, aldus een woordvoerder van Colombian National Indigenous Organisation. “Onze reservaten zullen worden vernietigd omdat de wetgeving het voortaan mogelijk maakt dat een derde partij er dezelfde rechten heeft als wij.” Daarmee verwijst hij naar de vrijhandelsovereenkomst met de VS die op stapel staat.
Naast de aanpassing van de wetgeving willen de manifestanten de overheid onder druk zetten om snel een humanitair akkoord met de FARC, de voornaamste guerilla-organisatie van Colombia, te sluiten.
De Colombianen hebben zo hun eigen manier om een betoging te organiseren. Alle manifestanten worden vervoerd in kleurrijke pick-up trucks of Chivas. Het traject loopt vanuit de inheemse gebieden in Cauca langs de steden Cali, Armenia, Ibague en eindigt in Bogotá. In elke stad is er een betoging, gevolgd door een vergadering waar de voorstellen van de indianen voor een nieuw Colombia op de agenda staan. De vreedzame protestmars loopt nog tot 28 juli.
Bronnen:
www.ipsnews.net
www.nasaacin.net
www.onic.org.co

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.