Nationalisten winnen Bosnische verkiezingen

Bosnië-Herzegovina is er bij de algemene verkiezingen van verleden zondag niet in geslaagd de etnische tegenstellingen te overstijgen. De eerste resultaten wijzen op winst voor kandidaten met een uitgesproken nationalistisch profiel, zowel voor het driekoppige presidentschap als in het parlement.
Meteen rijst de vraag of de nieuwe bewindsploeg erin zal slagen volgend jaar het roer over te nemen van hoog EU-vertegenwoordiger Christian Schwartz Schilling. De vredesakkoorden van Dayton voorzien in een federaal parlement, een parlement van de Bosnisch-Servische republiek en een parlement voor de federatie van Moslims en Kroaten. Aan het hoofd staat een driekoppig presidentschap dat bestaat uit een Bosniër (moslim), een Kroaat (katholiek) en een Serviër (orthodox).

De verkozen presidenten verschillen alvast grondig van mening over de toekomst van Bosnië-Herzegovina, dat eind dit jaar een associatieakkoord met de EU moet afsluiten. De winnaar van het Bosnische mandaat, voormalig oorlogspremier Haris Siljadzic, wil een sterk centraal gezag ten koste van de deelstaten. De Servische verkozene, Nebosja Radmanovic, stuurt aan op een referendum over een onafhankelijke Bosnisch-Servische republiek, wat wettelijk niet kan. Het Kroatische mandaat ging naar Ivo Miro Jovic, die zowel de Serviërs als de Bosnische moslims als vijanden beschouwt en lonkt naar aansluiting bij Kroatië.

“Tijdens de campagne ging het vooral over de etnische tegenstellingen en wie wat heeft gedaan in de oorlog”, analyseert Zlatko Lagdumdzija van de multi-etnische sociaal-democratische partij, “niemand heeft zich de moeite getroost om de natie te presenteren als multi-etnisch geheel in Europees verband”.

De trend bij de presidentsverkiezingen zet zich volgens de centrale kiescommissie door bij de samenstelling van de parlementen. Dat betekent dat nationalisten de plak gaan zwaaien in het centrale parlement in Sarajevo en in de twee deelstaatparlementen, dat van de Bosnische Serviërs en dat van Moslims en Kroaten. Door de complexe procedure zal het nog dertig dagen duren voor de volledige resultaten gekend zijn.

De opkomst viel met 52,7 procent van de 2,7 miljoen kiezers mager uit. De voorzitter van de kiescommissie, Branco Petric, weigerde in te gaan op de suggestie dat de apathie een gevolg was van een gebrek aan perspectieven bij de bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.