Natuur als zwaard van Damocles boven Nicaragua

Meer dan 1,8 miljoen Nicaraguanen lopen een hoog risico het slachtoffer te worden van een natuurramp. Dat blijkt uit een onderzoek van de civiele bescherming in het land.
Het onderzoek kwam er op vraag van president Daniel Ortega, na de vernietigende aardbevingen in Haïti en Chili. Ortega droeg ook het leger op een permanente commissie op te richten die het land moet voorbereiden op natuurrampen.
Volgens brigadegeneraal Mario Perezcassar, hoofd van het speciale legerkorps, wordt Nicaragua bedreigd door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, orkanen en bosbranden. Veel Nicaraguanen lopen daardoor gevaar. Ongeveer een miljoen mensen die aan de kust van de Stille Oceaan leven, zijn bijvoorbeeld in groot gevaar als zich een zware aardbeving voordoet.
De inwoners van de hoofdstad Managua lopen het grootste risico. In 1931 en 1972 eisten zware aardbevingen er al duizenden levens. Managua telt 1,5 miljoen inwoners en wordt doorkruist door maar liefst achttien seismische breuklijnen. Een kwart van de infrastructuur in de stad wordt als ontoereikend ingeschat in geval van een aardbeving. Veel huizen zijn opgetrokken zonder bouwvoorschriften of toezicht.
Uit een eerdere studie van de overheid was al gebleken dat bij een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter meer dan 30.000 dodelijke slachtoffers en 123.000 gewonden kunnen vallen. Meer dan 300.000 mensen zouden dakloos worden.

Overstromingen en orkanen


De Nicaraguaanse overheid maakt zich niet alleen zorgen over aardbevingen. Meer dan honderdduizend mensen leven in bossen die gevaar lopen in het droge seizoen tussen november en april. Het risico is in 2007 nog vergroot door orkaan Felix. De vele ontwortelde bomen vormen een enorme luciferdoos.
In het regenseizoen zorgen vooral overstromingen voor gevaar. De commissie identificeerde 1036 “kritieke punten” waar 709.000 mensen gevaar lopen. Vooral de hoofdstad Managua en de Caraïbische kust zijn kwetsbaar. De inwoners van 74 gemeenten langs de kust lopen ook permanent gevaar door orkanen. Het Nicaraguaans meteorologisch instituut voorspelt voor 2010 alleen al vijftien tropische stormen en acht orkanen, waaronder vier zware orkanen.

Explosief Nicaragua


Tot slot kunnen ook tsunami’s en vulkaanuitbarstingen - Nicaragua telt zes actieve vulkanen aan de kust van de Stille Oceaan - dood en verderf zaaien.
Wetenschapper Jaime Incer Barquero beschrijft Nicaragua als “een van de meest explosieve landen. Het land ligt op een keten van actieve vulkanen en midden in het pad van orkanen en klimaatfenomenen die elk jaar langs de Atlantische kust passeren”, zegt hij.
Van de 29 grootste catastrofes in Latijns-Amerika en de Caraïben, vonden er 9 plaats in Nicaragua.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.