Nederland betaalt voor Braziliaanse groene stroom

Elektriciteit opwekken uit afval is een dure aangelegenheid, maar wordt stilaan toch haalbaar dankzij het klimaatverdrag van Kyoto. Brazilië bouwt als eerste land ter wereld een energiecentrale op een oude stortplaats. Met Nederlands Kyoto-geld.

Nueva Iguazú, een stad met één miljoen inwoners aan de rand van Rio de Janeiro, stond jarenlang bekend als één van de grootste vuilnisbelten ter wereld. De stinkende afvalhopen van weleer werden in 2002 begraven. Twee Braziliaanse bedrijven, EcoSecurities en SA Paulista, zullen de ontbindingsgassen van twee voormalige storten gebruiken om energie op te wekken. Ze gebruiken daarvoor geld dat Nederland vrijmaakt in het kader van het klimaatprotocol van Kyoto.

De twee miljoen ton afval die alleen al op de stortplaats Marambaia begraven ligt, produceert genoeg methaan om een halve stad van stroom te voorzien. De elektriciteit die het NovaGerar-project gaat opwekken,heeft wel een productieprijs van 140 reals (38 euro) per kilowatt/uur. Dat is veel meer dan elektriciteit doorgaans kost, want er is hoogtechnologisch materiaal nodig om het gas te zuiveren.

Toch zal de stroom betaalbaar blijven. Het verschil tussen de productie- en de verkoopprijs wordt bijgepast met geld van Kyoto. Met het Clean Development Mechanism (CDM) kunnen ontwikkelingslanden zogenaamde koolstofkredieten opbouwen. En die kunnen ze verkopen aan industrielanden die te veel broeikasgassen uitstoten.

In dit geval reduceert Brazilië zijn uitstoot met 14 miljoen ton over 21 jaar. Dat geeft het land recht geeft op certificaten die verhandelbaar zijn op de internationale emissiemarkt. Nederland zal de Braziliaanse certificaten opkopen. Het project is enkel rendabel dankzij dat CDM-mechanisme, geeft Adriana Montenegro Felipetto van NovaGerar toe. Tien procent van de inkomsten zullen terugvloeien naar de stadskas van Nueva Iguazú.

We zijn erg tevreden met dit project, zegt Pieter van Geel, de Nederlandse Staatssecretaris voor Milieu. Ten eerste omdat het eerste goedgekeurde CDM-project een Braziliaans project is. Dat land is altijd een voortrekker geweest in de klimaatonderhandelingen. Bovendien is levert dit project het zowel sociale als ecologische voordelen op.

Het project zal werk bieden aan 150 mensen. NovaGerar zegt dat die jobs voorbehouden zijn voor de mensen die vroeger overleefden door afval te sorteren op het stort. Onze grootste verwezenlijking is dat we werk bieden aan mensen die vroeger in mensonwaardige omstandigheden op het stort leefden, zegt Felipetto, milieumanager van S.A Paulista. Vandaag planten ze bomen aan op het voormalige stort.

De geproduceerde vierhonderd megawatt kan veel lampen doen branden, maar vertegenwoordigt toch slechts een half procent van de totale Braziliaanse energiecapaciteit, geeft Nuno Cunha e Silva, de directeur van Ecosecurities toe. Maar er zijn een aantal voordelen waar klassieke energiebronnen niet tegenop kunnen: het gaat broeikasgassen tegen en de stroom wordt ter plaatste geproduceerd. En dan zijn er nog de sociale voordelen.

Lokale milieugroepen die actief zijn in de sterk vervuilde Baai van Guanabara hopen dat NovaGerar het begin inluidt van een nieuw tijdperk. De zee en de stranden rond Rio zijn sterk vervuild door het afval van de acht miljoen mensen die in het kustgebied leven. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.