Nederlanders beloven massale inzet voor Millenniumdoelen

Tijdens het publieksevenement ‘Het akkoord van Schokland’ sprongen afgelopen zaterdag vijfduizend Nederlanders tijdens debatten, concerten, preken en talkshows in de bres voor de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Op het voormalige Zuiderzee-eiland zetten politici, zangers, schrijvers, bekende Nederlanders en betrokken burgers hun handtekening onder een overeenkomst waarin ze beloven de realisatie van de millenniumdoelen in 2015 dichterbij te brengen.
De populairste zanger van Nederland, Marco Borsato, trad op in het openingsprogramma en zette als eerste zijn handtekening. “Het is belangrijk dat we de Millenniumdoelen halen. We zijn al wel een stukje op weg, we zijn halverwege, maar nog niet halverwege het succes.
De realisatie van de doelen kan volgens de zanger slechts een succes worden ‘wanneer we de verantwoordelijkheid niet alleen bij de politiek leggen’. “Zowel maatschappelijke organisaties als individuen moeten hun steentje bijdragen. Iedereen kan iets doen. Want waar je ook bent, je hebt altijd te maken met de Millenniumdoelstellingen.”
Borsato beloofde met zijn handtekening om samen de organisatie Warchild en 140 partners in conflictgebieden tegen 2015 minstens anderhalf miljoen kinderen te helpen. Momenteel helpt War Child wereldwijd zo’n 600.000 slachtoffers van gewapende conflicten. Ik heb geleerd dat je als je écht iets wilt, bergen kunt verzetten. Ik ga in ieder geval mijn stinkende best doen.”
“Het kán en het moet” meent ook Sylvia Borren, algemeen directeur van de organisatie Oxfam Novib. “We kunnen de Millenniumdoelen heel gemakkelijk halen en we kunnen ze halen als we werkelijk willen. Wij steunen mensen bij hun strijd tegen onrecht. We willen een wereld zonder armoede. Dus we zijn bij alle millenniumdoelstellingen nauw betrokken.”
In de oude haven van Schokland bracht het Poverty Requiem koor zaterdagmiddag een stuk ten beste waarin lijden, woede, rouw, humor en hoop doorklonken, de vijf verschillende manieren waarop armoede zijn uitwerking op de mens heeft. Sylvia Borren schreef de tekst voor het muziekstuk waarin mensen hun stem tegen armoede verheffen.
“We spreken te vaak over armoede in economische termen en abstracte cijfers, terwijl het in essentie over mensen gaat. Met het Poverty Requiem proberen we emotioneel een beroep te doen op iedereen. Zo van ‘hé mensen doe er wat aan, samen kunnen we armoede immers oplossen’” zei de directeur van Oxfam Novib.
Niet alleen maatschappelijke organisaties als War Child of Oxfam, maar ook de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Gerda Verburg (Landbouw) , bedrijven als Philips International en Ahold, kennisinstellingen, vakbonden en particulieren tekenden zaterdag op vraag van de Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, 37 akkoorden om armoede de wereld uit te helpen. Zo maakten ze afspraken over eerlijke handel, energievoorziening en aidsonderzoek in ontwikkelingslanden.
Het Akkoord van Schokland komt voort uit Project 2015, één van de tien kabinetsbrede projecten uit het coalitieakkoord. Een groot deel van de akkoorden zijn het resultaat van consultaties tijdens een 100-dagen-dialoog van het kabinet waaraan, naast een aantal bewindspersonen, zo’n 350 vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kerken, vakbonden en kennisinstellingen deelnamen.
Minister Bert Koenders van de sociaal-democratische partij PvdA ging na het startschot van de campagne in het gras uitgebreid in debat met een grote groep kinderen. “Wat we vandaag een beetje proberen te doen is dat iedereen en niet alleen de regering in Den Haag, maar de hele Nederlandse samenleving, helpt om een aantal andere landen in de wereld te helpen.”
Koenders gaf ondermeer antwoord op de vraag ‘wat kunnen we zelf eigenlijk doen behalve praten?’. “Wie eet er wel eens hagelslag? Er zijn een heleboel mensen in arme landen die chocola maken en vaak is het zo dat die chocola gemaakt wordt op een manier die niet eerlijk is. De mensen die dat doen krijgen nauwelijks geld of er zijn kinderen, net zo oud als jullie, die moeten werken en niet naar school kunnen. Dus we moeten eerlijke chocoladehagelslag kopen.”
De jonge Nadia Maalin (8) van de Stichting Karti (Moed), die ijvert voor geweldloosheid in Somalië, vroeg aan Koenders of hij de oorlog in Somalië kon stoppen. ‘Want de kinderen kunnen daar niet naar school’. De bewindsman bekende ‘soms zit ik ook wel eens met mijn handen in mijn haar’. “We sturen hulp, maar dat is niet voldoende. Er gaan troepen heen om de mensen die ruzie maken uit elkaar te houden. Als we dat voor elkaar krijgen, dan kunnen we straks zorgen dat de mensen in Somalië niet zoveel ellende hebben als nu.”
Koenders spoorde de aanwezige kinderen aan om op school te overleggen welke initiatieven klassikaal uitgevoerd kunnen worden. Samen met de jonge ‘politici van de toekomst’ zocht de minister naar mogelijke acties: ‘actie voeren tegen wapens, eerlijke chocolade kopen, geen rotzooi maken en eerlijk delen’.
“Als jullie hier maar één boterham zouden hebben, dan krijgen jullie vast ruzie aan het einde van de dag over wie die boterham krijgt. Oorlog heeft iets met armoede te maken. Als mensen heel erg arm zijn, zijn er zo weinig middelen waardoor mensen heel gauw ruzie krijgen. Als je zorgt dat mensen wat meer te eten hebben en de kinderen naar school kunnen gaan, dan heb je een grotere kans dat er minder oorlog komt” zei Koenders.
De internationale belofte van 189 wereldleiders om de armoede in 2015 te halveren bestaat al sinds 2000. De VN-millenniumdoelen richten zich onder andere op dezelfde rechten voor mannen en vrouwen, minder kindersterfte en zwangerschapssterfte, een duurzaam leefmilieu, schuldenverlichting en hulp. Toch weet twee derde van de Nederlanders niet van hun bestaan af.
Uit recent onderzoek van NCDO, de draagvlakorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking, blijkt desondanks dat twee derde van de Nederlanders extra hulp wel ziet zitten. Minister Bert Koenders stelde zaterdag vijftig miljoen euro beschikbaar voor een speciaal ‘Schokland ontwikkelingsfonds’ om de Millenniumdoelen in 2015 te kunnen halen. ‘Mensen met goede ideeën mogen zich melden’, zei de minister van de PvdA

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.